Прочитај ми чланак

СВЕ ЗБОГ РУСА: Вулинов потез упалио „црвени аларм“ у ЕУ

0

Срдачни састанак Александра Вулина и Сергеја Шојгуа и свечано "заклињање" нашег министра Војске да док је он министар и Вучић председник Србија неће увести санкције Русији, упалило је аларм код амбасадора и заступника ЕУ интеграција Србије, сазнаје "Блиц".

Само дан након што је председник Вучић у разговору са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером констатовао да је однос са Русијом друга највећа главобоља у односима са ЕУ, министар Александар Вулин се у Москви срео са руским колегом Сергејем Шојгуом.

Састанак, одржан на маргинама Међународних вољних игара на којима је Србија учествовала, прошао је у срдачном тону и док смо са руске стране добили протоколарни коментар о наставку војно-техничке сарадње, Вулин је децидирано поручио да док је он на челу Министарства одбране, а председник Вучић врховни командант, Србија неће у НАТО, нити ће увести санкције Русији.

– Шојгу искрено воли Србију и наш је пријатељ. Искористио сам прилику да му још једном захвалим на принципијелној позицији Руске Федерације када је у питању однос према Косову и Метохији и да га замолим да се надаље настави са таквом политиком. Пренео сам и личне поздраве Александра Вучића, као и позив његовом колеги Путину да присуствује обележавању стогодишњице пробоја Солунског фронта. Позвао сам и Шојгуа да присуствује годишњици ослобођења Београда 20. октобра. Док је Вучић врховни командант Војске и председник Србије, а ја министар одбране, Србија неће бити члан НАТО, ниједног војног савеза, баш као што никада нећемо увести санкције Руској Федерацији – рекао је Вулин.

На састанку је, такође, потврђена важност опремања војске борбеним авионима, тенковима и борбеним возилима.

– Мигови из Русије стижу по плану, а све административне процедуре су урађене и руска и српска страна су испуниле шта је договорено – рекао је Вулин.

– Српска влада има јасно дефинисан европски пут, али у Влади седе људи који су ближи таласним дужинама из Москве и на тај начин се спроводи политика војне неутралности. Ипак, министри попут Дачића и Вулина често иду мало даље у својим изјавама љубави Русији, што забрињава званичнике из Брисела. Тако је било и са недавним изјавама Вулина – каже за „Блиц“ представник једне амбасаде из земље ЕУ који је хтео да остане анониман.

Реч аналитичара

Душан Јањић изјаву Вулина о санкцијама види као неодговорну због европског пута Србије. Уз то, сматра да би она могла бити погажена већ идуће године.

– Отварање поглавља 31, које се тиче спољне политике, што би могло да се деси већ догодине – могло би да значи да ће министар погазити своју реч о неувођењу санкција. Једино што би могло да спречи такав развој догађаја је помирење ЕУ и Русије, или да Србија напусти европски пут. Такође, санкције уводи Скупштина на предлог Владе, а не министар војни, који у овом случају није позван да се изјашњава о томе – казао је Јањић за „Блиц“.

Вулинова категорична оцена о НАТО и санкцијама представља прогнозу коју политичари по правилу нерадо дају.

– Такву одлуку доноси Скупштина и министри су дужни да је поштују. Морају да је прихвате или да дају оставке. Такође, необично је да министар говори у име председника државе. Друго: ако је наш највиши циљ улазак у ЕУ, онда то значи да сви други морају бити стављени по страни. Треће: познато је да не само Вулин, него и министар Ненад Поповић више нагињу ка Русији. Није спорна чињеница да је Влада очигледно хетерогена, али да ли су министри ставили у заграде своје партијске програме или сматрају да паралелно са политиком Владе могу да имају и друге циљеве? – пита се Владимир Гоати.

Три показатеља руског утицаја

1. Одлазак Патрушева

„Соко из Кремља“ слетео је на Балкан као нови “специјалац” који би требало да заустави тренд окретања леђа Русији, који је интензивиран избором нове македонске владе и приступањем Црне Горе НАТО.

2. Имунитет за руске хуманитарце

Убрзо након што су НАТО дипломате у Србији добиле “специјални статус”, из проруских кругова у Србији, али и од званичника те земље све се гласније говори о захтеву да се исте привилегије дају и запосленима у Руском хуманитарном центру у Нишу.

3. Поповић за министра

По први пут од обнављања независности, Србија у својој влади има министра без портфеља који се бави искључиво везама са Москвом. Реч је о Ненаду Поповићу, који се званично бави развијањем економских и друштвених веза са Русијом.

ЕУ пут Србије до више посла и више шанси

Стратешки циљ Владе Србије и унутрашњеполитички у смислу развоја, реформи и вишег стандарда грађана, али и спољнополитички јесте приступни процес Србије у ЕУ, изјавила је јуче министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Она наглашава да је политички авантуризам оних који кажу да није легитимно бити на ЕУ путу, али им је легитимно да више бране и буду експоненти интереса неких других актера него српских, већ дешифрован код квазипатриота који само знају за шта нису, али слабо им иде да објасне за шта јесу.