Прочитај ми чланак

СРПСКА УЗВРАЋА УДАРАЦ: Филмом о Радовану пркосе Алији

0

Одговор Републике Српске на серију о Изетбеговићу - екранизоваће се животна прича првог председника РС. Додик: Влада што пре да нађе новац за овај пројекат.

На најаву снимања мини-серије „Алија“, у турској продукцији, о животу Алије Изетбеговића, РТРС могла би да одговори – екранизовањем животне приче првог председника Републике Српске Радована Караџића!

Тако ће се десити, ако челници телевизије у Бањалуци послушају савете и идеје председника РС Милорада Додика и Караџићеве ћерке Соње.

За турску државну телевизију ТРТ, серију у којој је, како се спекулише, вођа Бошњака у рату и први председник председништва БиХ, приказан као човек „огромног стрпљења, доброте и емоција“, продуцираће кућа „Санџак медија“. Снимање би требало да траје 75 дана на локацијама у Сарајеву, Мостару, Тарчину, Благају, Коњицу и Почитељу.

 

ТУЖИЛАШТВО О САКИБУ

Тужилаштво БиХ формирало је предмет против Бакира Изетбеговића и бившег агента БиХ у Хагу Сакиба Софтића у вези са покретањем ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије. Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже за „Новости“ да је предмет формиран на основу кривичне пријаве коју је Народни демократски покрет (НДП) поднео у марту ове године.

Пројекат турске телевизије, Додик је назвао покушајем да се опере Изетбеговићева биографија, а да је његова политика била политика муслиманског национализма која је донела смрт многим Србима. Он оцењује да је „испало да је Караџић једино крив што је жив и што је отишао у Хаг, док је Алију смрт спречила да тамо оде да би му се судило“:

 

– Зато РТРС треба да сними филм о Караџићу и његовом учешћу у борби за слободу српског народа. Влада би требало да обезбеди сва неопходна средства да би тај филм у најскорије време био снимљен. Ако може Алија да има филм уз асистенцију сина Бакира, не видим разлог зашто не би био снимљен филм о Радовану.

За Додика, „врхунац приче је то што је Бакир Изетбеговић учествовао у раду екипе која снима филм“:

– Он се појавио у Тарчину, месту где су Срби били затварани, шиканирани, где су умирали, где је његов отац долазио да види да ли је то мучење било довољно велико да би задовољило његову сујету.

Да се серијом о Караџићу треба супротставити покушају да се кроз ТВ пројекат „Алија“ пласира бошњачки поглед на историју рата у БиХ, сматра и Соња Караџић Јовичевић:

– То је преко потребно да би Срби и цели свет видели какав је Радован био лекар, писац и политичар. Кроз причу о њему треба показати истину како су се Срби почетком деведесетих борили за голи живот. Срби у БиХ нису водили освајачки рат, већ су били принуђени да се бране. Све чињенице су на нашој страни.

Према њеним речима, серија или филм о Караџићу не би били „утук на утук“, јер је РС то одавно требало да сними:

– Не треба то сада да радимо због серије о Алији, већ ради себе, Српске и будућих генерација. Срби морају да знају да се Радован и Алија не могу довести у било какав паритет.

БАКИР: ЗОВУ ГА КРАЉ МУДРОСТИ

Бошњачки члан председништва БиХ и Алијин син Бакир Изетбеговић каже да су Турци заинтересовани за његовог оца „можда чак и више од Бошњака“ и да су му дали „претенциозан надимак – краљ мудрости“.

– Ми као породица инсистирамо да његов лик буде прецизно приказан и посебно ће се о томе бринути моја сестра и њена кћерка.