Прочитај ми чланак

ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА НЕ ДОЗВОЉАВА надгробни споменик са петокраком

0

Нелица Грујић из Трстеника, ни после четири месеца, није успела да свом оцу Тимотију Васовићу постави спомен обележје на новом гробљу код Петрове цркве у Новом Пазару.

Није јој ни јасно каји се аршини користе кад се на „жалбу поднесе жалба“. Једном је овако, а други пут је онако.

Спор између Грујић и, испоставило се СПЦ, настао је у априлу ове године када је на гробље на гроб свог оца Тимотија Васовића дотерала спомен обележје са петокраком. Комуниста Васовић са овог света је отишао прошле године у мају без пратње свештеника и са жељом да му звезда петокрака сија и на споменику. Ипак, последња жеља не може да се испуни. Не дозвољава СПЦ.

– Проблем је у томе што споменик који хоћу да поставим оцу „одудара“ од пет модела које је прописала Црквена општина за Нови Пазар. На свима њима је крст, друга обележја не могу. Друга обележја могу, али само да буду постављена хоризонтално, објашњава Грујић.

Свих претходних месеци ова жена је куцала на врата овдашњих институција. Прво се обратила Градском одељењу за комуналне послове, које је одбило њено решење. Онда се жалила Градском већу Новог Пазара, које је уважило њену жалбу и утврдило да је забрана незаконита, да је у супротности са Уставом, Законом о сахрањивању и гробљима и градском Одлуком о сахрањивању и гробљима. У одлуци градске владе наводи се да је „утврђено да је повређен члан 21, а у вези члана18 Устава, којим је забрањена свака дискриминација, као и члан 40 Одлуке о сахрањивању и гробљима, у којем се наводи да о облику надгробних споменика одлучује лице којих их поставља и израђује“. На ову одлуку, градској влади жалбу је упутила СПЦ црквене општине за Рашку област, коју заступа протојереј Томислав Миленковић. Градско веће је, овог пута, уважило жалбу СПЦ и одбило захтев покојникове ћерке „због погрешно утврђеног чињеничног стања и погрешне примене материјалног права“. У жалби је наведено да је СПЦ „драстично оштећена“, која је парцелу уступила под одређеним условима и у доброј вери, са којом се градска управа сагласила приликом потписивања уговора о давању у закуп земљишта на неодређено време за православно гробље. Наводе да је неспоразум настао када је Грујић хтела да постави споменик „који одудара од стандарда прописаних за надгробне споменике“, СПЦ је хтела да дозволи постављање „неутралног хоризонталног обележја „али не и вертикалног, јер би одударало од прописаних типова споменика“. СПЦ је у жалби навела да „не постоји ниједан валидан разлог да се њој дозволи оно што се не дозвољава другима, да се уместо складно уређеног гробља дозволи један галиматијас и хаос“ и констатује се да је“позивање на члан 21 Устава Републике Србије крајње лицемерно, јер овај предмет нема никакве везе са вером и неверовањем“.

Градско веће је уважило ову жалбу јер је „првостепени орган доношењем ожалбеног решења погрешно применио одредбе Устава Републике Србије члан 21., а у вези члана18. Устава којим је забрањена свака дискриминација, као и члан 40. Одлуке о сахрањивању и гробљима у којем се наводи да о облику надгробних споменика одлучује лице којих их поставља и израђује“. С обзиром да се спомен обележје комунисти Васовићу „не уклапа у урбанистичке услове, односно типове споменика прописаних за ово гробље“, жалба његове ћерке је одбијена.

– За помоћ сам се обратила поверенику за равноправност и још чекам одговор. На одлуку Градског већа Новог Пазара жалићу се и Управном суду, а ако буде потребно жалићу се и Стразбуру, огорчено наглашава Нелица Грујић и каже да је за прављење спомен обележја уложила 2.000 евра, а да споменици који су „прописани“ коштају три хиљаде евра.

Раније је протојереј Томислав Миленковић рекао да је Васовићева породица била „благовремено обавештена о условима сахрањивања и моделима споменика“.

– Свако може да се декларише како год хоће, али се мора поштовати оно што је Црквена општина за своје земљиште предвидела. Једино решење и компромис на који смо спремни у овом случају је да се постави хоризонтална плоча, на којој ће писати име покојника, без дизања надгробног споменика. То смо и његовим ћеркама рекли крајем новембра прошле године, појаснио је свештеник Миленковић.
Ниједна страна не одустаје од своје одлуке. Надгробна плоча са петокраком „лежи“ на гробљу већ четири месеца и неизвесно је када ће бити постављена.