Прочитај ми чланак

ПОЛИЕГЗИТ: Распламсавају се расправе о изласку Пољске из ЕУ

0

Због све већег притиска и најаве наметања санкција од стране Брисела, Варшава је поручила како разматра опцију изласка из Европске уније.

Ове изјаве су многи схватили као празне пријетње, али има и оних који тврде да би актуална пољска влада врло озбиљно могла кренути тим путем.

”Aко изађе из ЕУ, Пољска рискира да постане усамљени брод, плутајући између ЕУ и Русије”, сигуран је пољски професор Витолд Орловски, ректор Универзитета Висла. Осврћући се на разговоре у земљи о могућем ”Полиегзиту”, професор Орловски је у интервјуу за Њузвик истакнуо да ће Пољска изласком из Европске уније изгубити сигурност и неће бити атрактивна за улагања. Након свега, тешко ће одољети спољним пријетњама или политичким притисцима.

Професор Орловски, очито заговорник останка Пољске у ЕУ по сваку цијену,  тврди како ЕУ не нуди само могућност развоја, него је јамство пољске сигурности.

”Непажња којом смо заборавили лекције из историје је застрашујућа”, каже у интервјуу за Њузвикпољски професор.

Ипак, многи у Пољској говоре о ”Полиегзиту” и, као раније Британци, оцењују колико је земљу добро да остане у ЕУ или да се одлучи за самосталан пут.

”Наш израчун штете и користи је једноставнији. Као средње развијена земља требамо некога за економску сарадњу. Aко не с Европском унијом, с ким? То нас доводи пред једноставан избор: или ћемо остати у ЕУ или одабрати ”Полиегзит” и интеграцију с Русијом”, потпуно бесмислено упозорава Орловски, јер Пољска и даље остаје чланица НAТО пакта и не може бити део Евроазијске економске уније или Царинске уније с Русијом и великим земљама бившег Совјетског Савеза.

Но, чак и размишљање ”или ЕУ или Русија” одаје страхове дела Пољака за које је Европска унија, чак и с диктатима влади у Варшави, дословно светиња.

”Наравно, ово звучи алармантно, јер излазак из ЕУ би имао утицаја не само на пољску економију, него и на нашу безбедност. Подсећам вас да је у 1939. Пољска је имала одличне уговоре с две највеће силе у западној Европи, али нас то није спасило од катастрофе. Но чланство у ЕУ је могућност стварне економске и политичке интеграције и економског и политичког јединства с другим земљама, што значи да је снага такве заједнице вишеструко помножена”, каже ректор Витолд Орловски.

Он вјерује ”како због чињенице да је од Другог свјетског рата прошло више од 70 година  постоји тенденција да се  та ноћна мора заборави”.

”Aли нико не зна хоће ли се овај ризик опет појавити. Или отворени рат, или, на примјер, да будемо део којим ће диктирати Русија”, додао је Орловски.

”Земља интегрисана у Европску унију се ефикасно може одупријети таквим притисцима. То је добро познато балтичким државама у којима уопште нису сумњали треба ли прихватити евро. Усамљено бијело једро која плута између Русије и Европске уније се не може превише ослонити на нечију помоћ, посебно ако постане жртва уцене. Током ’90-их је било јасно да је наш однос с Европомисторијски и да нам треба како се Пољска опет сама не би суочила с агресијом. Непажња с којом смо заборавили лекције из историје је застрашујућа”, жали се пољски професор.

”Aко Пољска изађе из ЕУ, инвеститори овде неће бити сигурни и моћи ће отићи на било које тржиште у Европи. Тада би се неко ко намерава производити милион електричних возила могао одлучити изградити творницу у Словачкој или Румунијиј. Излазак из ЕУ би значио страшна ограничења за улагања у Пољску. И не говорим само о инвеститорима из иностранства, него и пољских, јер ни они нису обвезни градити фабрике у Пољској”, објашњава Орловски.

Потпредседник Пољске владе је рекао да се могу, на примјер, очекивати улагања из Кине, али се пољски професор није сложио с њим, ”јер је Пољска за Кину атрактивна углавном зато што је у Европској унији”.

”Уосталом, Кина неће градити велике фабрике само на производњу робе за 38 милиона Пољака. Они нас једва примијете на карти свијета, каже Орловски.

Неки пољски политичари тврде да ће након 2020. Пољска добивати мање новца из европских фондова, тако да им Европска унија више неће бити исплатива.

”Већина земаља ЕУ улаже новац у буџет и не сумњају да неће имати користи, јер се то чини прије свега за могућност економског развоја, раст производње и улагања. ЕУ фондови служе како би се лакше искористиле све прилике. Подржавам идеју да Пољска добије што више новца од њих, али чланство у савезу је за нас било корисно, чак и када у земљи није било структурних фондова” , у интервјуу за часопис Њузвик Пољске закључује проф. Витолд Орловски, ректор Универзитета Висла.

Његове изјаве саме по себи нису толико занимљиве и може их се интерпретирати на разне начине, јер неке протуврече једна другој, као на примјер када говори о могућности наметања ”спољног диктата”, а Варшава је у тренутку када оцењује хоће ли или неће прихватити диктат Брисела. За професора Орловског то очигледно није диктат ”извана”, што је прилично чудна изјава за једног академика.

Заправо, више од самог садржаја интервјуа, он одражава страх заговорника ЕУ међу Пољацима, будући да се у земљи распламсала дискусија око изласка или останка Пољске у Европској унији, али не само међу јавним мнијењем, него и у политичком врху земље, што је код проф. Орловског очигледно изазвало панични страх.