Прочитај ми чланак

ЧАНАК: Да је Дачић послушао предлог ЛСВ о Косову не би каснио 10 година

0

Председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак сматра да предлог министра спољних послова Србије Ивице Дачића о разграничењу на Косову касни бар десет година.

– Министар Дачић је позвао на компромисно решење и посебан статус за Српску православну цркву и њене манастире на Косову. Сада је сасвим јасно колико је политика забијања главе у песак коштала Србију – оценио је Чанак у данашњем саопштењу за јавност.

 

Он је подсетио да су пре десет година, 24. јула 2007. године, приликом расправе о Предлогу резолуције о праведном решавању питања Косова и Метохије, посланици ЛСВ предложили амандман којим су позвали на поштовање реалности на Косову, те предложили да Влада Републике Србије припреми и потпише уговор са Српском православном црквом о признавању „Пећке државе“ који би усвојила Народна скупштина Републике Србије.

– По предлогу ЛСВ, суверена „Пећка држава“ имала би суверенитет над свим црквама и манастирима Српске православне цркве, те њиховом имовином. Уговор о формирању ове државе за основу би имао уговор којим је формирана суверена држава Ватикан. Јула 2007. године овај предлог ЛСВ одбијен је са 205 гласова „против“. Амандман није подржао ни Ивица Дачић – објаснио је Чанак.

Додао је и да је десет година касније, нешто што личи на предлог ЛСВ, својеврсна сламка спаса.

– ЛСВ волела би да је озбиљности политичке елите било и пре десет година. Тада је уместо озбиљности уследила неозбиљност српске политичке елите. Накнадни разум је пожељан, али бојимо се да је сада касно за њега – изјавио је Чанак.