Прочитај ми чланак

СПРЕМТЕ СЕ, СПРЕМТЕ… , терористи се враћају у Европу

0

Европски медији су поново почели да обавештавају о „спавајућим и неспавајућим ћелијама“ европских терориста. Пошто су прошли специјалну припрему у тајним логорима, смештеним на Блиском Истоку, будући извршиоци терористичких акција су се вратили у отаџбину – Француску Белгију, Британију.

Обзиром да су за 7 месеци научили да монтирају бомбе и истовремено прошли идеолошку (чешће психолошку) припрему, нови борци су спремни за извршавање задатака у било коме од главних градова Европе.

Осим тога, према подацима тајних служби, постоје и тзв. потенцијални терористи, који су повезани између себе и који раде на проналажењу нових бораца за организовање следећих терористичких акција. Наравно, неће сви који се врате у Француску из Сирије и Ирака (а њих је по званичним подацима Француске 270) вршити терористичке акције.

Али ипак то за Француску остаје висока претња. Постоје лица која добијају наређења од Ал-Каиде и од инструктора из других земаља Северне Африке. Они се углавном налазе под деловањем пропаганде и представљају потенцијалну претњу. Ко ће у обичном студенту или једноставно младићу препознати будућег терористу? Он мирно живи, не крши законе, чак може да испољи и свој религиозни став. Миран момак или мирна девојка, пошто се начитају интернет-помагала или текстова из социјалних мрежа путују на Исток и доспевају у тајне логоре, а затим се враћају и претварају у терористе-самоубице ради напада у Паризу, Бриселу, Лондону.

Уосталом, недавно се испоставило да је и 300 Британаца у редовима ИСИЛ-а. Они заузимају високе положаје и одговорни су за медије и пропаганду. Постоји и информација да је 850 – 1000 Британаца ступило у редове радикалних исламиста. Приближно половина се вратила у Британију. Обично пут за повратак терориста из Француске, Белгије и Британије води преко Турске и Грчке. Враћају се бродовима, без пасоша и у малим групама – два до четири човека.

Тако је једноставније и полиција не обраћа пажњу на њих. Неко може да се понаша као избеглица и да прође све филтрационе баријере. Има много варијанти, све је немогуће и пропратити. Похапсе њих десетак – двадесетак, али неколико њих неприметно се провуче. Тако се ради већ неколико година. Тајне службе упорно шире руке јер не знају где да поставе мреже како би уловили убице који ће терорисати људе још, највероватније, бар још годину или две. ИСИЛ и Ал-Каида су се поново провукли у Европу!