Прочитај ми чланак

РЕАКЦИЈЕ ИЗ СВЕТА: Куда води Дачићева „реалполитика“?

0

Ивица Дачић је поново писао о "разграничењу" на Косову, истакавши да је то трајно и брзо решење. Ипак, још нема гласних реакција "међународне заједнице".

Аналитичар Тим Еш је за Блумберг кратко прокоментарисао нови текст шефа српске дипломатије, у ком говори о „идеји компромиса историјског и етничког права“.

„У питању је значајан развој, узимајући у обзир са које стране долази. Дачић ће рећи да је у питању реалполитик, прихватање реалности, али и цене за чланство у ЕУ“, каже Еш.

Како је сам Дачић рекао након свог прошлог текста о КиМ, упоредо са иницијативом председника о „унутрашњем дијалогу“, предлог о разграничењу изазива велику нервозу на многим странама.

Шеф дипломатије сматра да је то јасан показатељ у ком правцу треба ићи. Ипак, за албанску страну на Косову је очигледно само један правац прихватљив.

„Порука за Дачића. Ако се унутрашњи дијалог не бави признањем косовске независне државности, онда се он своди на пропаст. Ако Србија константно води кампању против чланства Косова у међународним организацијама, о каквој нормализацији ми уопште говоримо“, навео је на Твитеру косовски министар спољних послова Енвер Хоџај.

За професора за југоисточне европске студије Универзитета у Грацу Флоријана Бибера све о чему Дачић говори је „стара прича“.

Аустријски НЗЗ је оценио да је размишљање Београда о подели „отварање табу питања“, али је Бибер на Твитеру на такав наслов узвратио да је то само нешто о чему и Дачић и други говоре већ годинама.

Док из Приштине поручују да су такви предлози „опасне политичке изјаве“, вреди навести да Бибер вероватно мисли на позиве на поделу покојног Добрице Ћосића.

Такође, о идеји поделе Косова су говорили и бивши координатор Пакта стабилности за Југоисточну Европу Ерхард Бусек, бивши британски амбасадор у Југославији Ајвор Робертс, а недавно и бивши високи званичник ЦИА Стивен Мајер.

О подели засад и даље одлучно ћути „трећа страна“ у дијалогу Београда и Приштине – Брисел.

Што се Вашингтона тиче, не очекује се никаква реакција нити промена њиховог чврстог става о статусу КиМ, док су и преостале две велике светске силе, Русија и Кина тихе по овом питању. Додуше, Спутњик је одмах урадио кратак интервју са Дачићем овим поводом, док Пекинг, по свом обичају, ставове не износи тако лако у јавност.

Подсетимо, Дачић сматра да је „разграничење на српско и албанско“ једно могуће трајно компромисно решење, уз посебан статус за наше цркве и манастире и уз Заједницу српских општина на југу Косова.

– Ако се испостави да је то немогуће, или да је неприхватљиво, нећу бити несрећан него ћу пробати да дам допринос у проналажењу трајног и реалног решења – навео је Дачић.