Прочитај ми чланак

НОВЧАНЕ КАЗНЕ ЗА РОДИТЕЉЕ, вакцинисано свако четврто дете

0

До сада су изречене три новчане казне у Београду и једна у Крагујевцу родитељима који нису вакцинисали децу против заушки, рубеола и малих богиња.

Питање је да ли ће кажњавање и репресивне мере решити родитељске дилеме.

Одлука родитеља који одбијају да вакцинишу дете не може да буде коначна, кажу у инспекцији министарства здравља.

Иако ће многи, након што их педијатар пријави инспекцији, завршити на суду, плаћање казне не ослобађа их обавезе да вакцинишу своје дете.

“Без обзира што кажњава родитеља, одређеном казном, висину казне одређује судија, опет дете треба да буде вакцинисано. Осим у случајевима када постоје привремене или трајне контраиндикације”, навела је инспекторка Борка Стојковић.

Посебно је забрињавајућа ситуација у Београду, упозоравају епидемиолози. За првих шест месеци ММР вакцину примило је тек свако четврто дете.

„Опасност је у томе што је та ситуација као грађење ломаче, што је више невакцинисане деце , то је ризик већи , треба само да падне варница и разбуктаће се пожар.То не мора да се деси ни ове јесени, ни на пролеће, може за две-три године, али са малим обухватом вакцинисане деце расте вероватноћа да дође до епидемије“, навео је епидемиолог Зоран Радовановић.

У 2016. години због невакцинисања било је поднето 47 пријава, а ове године већ 194, подаци су из Прекршајног суда у Београду.

 

– Укупно је поднета 241 пријава.

– До сада су решена 32 предмета.

– Новчана казна изречена је 3 пута.

– Изречено је 18 опомена.

– Одбачено је 11 захтева

У министарству здравља сматрају да ће бити мање одбијања вакцине после првих изречених пресуда.

синк инспекторка

“Наравно да се очекује и било би добро да буде испуњен тај највећи проценат који очекујемо за имунизацију свим вакцинама”, додала је инспекторка.

Да би се постигао колективни имунитет неопходно је да 95 одсто малишана буде вакцинисано према календару имунизације.