Прочитај ми чланак

ЈОВАНОВИЋ (ДСС): ЕУ је погубна за Србију МИНИСТАРКА ЈОKСИМОВИЋ: ЕУ је наш циљ

0

Стерилни, неистинити и у суштини политкантски наводи госпође Јоксимовић, којима одбацује захтев ДСС за озбиљну расправу о ЕУ и последицама европског пута Србије, заправо показују колико је она Србији потребна, каже се у саопштењу ДСС којег потписује њен лидер Милош Јовановић; и још се додаје:

– Да ли став госпође Јоксимовић да „питање КиМ не олакшава позицију ни наше земље, ни нашег народа на КиМ, али не због ‘Брисела’, већ због сложених међународних односа“ указује да постоји неразумевање између министарке и председника Републике који је и сам изјавио да је „у процесу евроинтеграција кључно Косово“?

– Могу да разумем да министаркина свежа љубав према ЕУ чини да према том питању нема потребну објективност. Могу да разумем и да се у одсуству истинске политичке визије садашња власт, баш као и претходна, руководи изреком „куд сви Турци, ту и мали Мујо“. Уверен сам међутим да ће такав приступ, заправо таква „лакоћа вођења политике“ имати за нашу државу и за наше грађане погубне последице, истиче Јовановић и закључује:

– Наивно је и неинтелигентно сматрати да ћемо Србију уредити и унапредити пуким преписивањем иностраних правних норми. Попут куповине дипломе, која је у нашем друштву узела маха претходних година, такав приступ био би исувише једноставан да би могао да произведе озбиљан резултат. Због тога државна политика не може и не сме почивати на таквој, ситној, „амбицији“.

Министарка Јоксимовић: Европа је циљ

Стратешки циљ Владе Србије у смислу развоја, реформи и вишег стандарда грађана јесте приступни процес у ЕУ.

Ово је изјавила министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, одговарајући, на питање како види став ДСС да у Србији треба отворити расправу о ЕУ.

– Дебата о томе је одавно отворена. На прошлогодишњим парламентарним изборима СНС је са јасном платформом европског пута, уз очување добрих политичких и економских односа са свим земљама ван ЕУ, убедљиво победио. То даје недвосмислен легитимитет наставку европских интеграција, а ова влада види планове и шансе за развој, уместо саге о непријатељима и издајницима – рекла је Јоксимовићева, наводећи да ће о чланству кад дође време своје мишљење рећи и грађани.