Прочитај ми чланак

СРПСКИ КРАЉ АРТУР: Митски владар Срба – Свевлад

0

Свевлад је митски владар Срба који је владао Србијом између 630. и 660. године. Према Летопису попа Дукљанина и неким другим мање познатим изворима, Свевлад се помиње као један од првих познатих жупана међу балканским Србима.

Код Дукљанина, он се помиње као Сенулат, али његово име се у каснијим преводима транскрибује као Свевлад, на пример, код Орбинија и Марулића. По Летопису и његовим преписима, Свевлад је син и наследник његовог оца Оштроила и унук Сенубалда, краља Гота. Овај краљ је послао своја два сина, Оштроила и Тотилу са војском да оснују државе на Апенинском и Хелмском (Балканском) полуострву.

Након успостављања државе, Оштроило је послао сина са војском у Загорје (Transmontana, копнени део Хелма, за разлику од Приморја), али док је Свевлад био у боју, Ромеји су напали Оштроилову државу и он је погинуо у боју код Скадра, који се одиграо негде између 630. и 652. године. Тада га је наследио Свевлад, који је зато, бесан на Ромеје који су му убили оца, протеривао и убијао хришћане.

Границе Србије, у којој је владао староверни Свевлад, каже се да је била лоцирана у пределу између токова Пиве, Таре, Лима, Ибра, Западне Мораве и Дрине, а њен геополитички центар био је између Пиве, Таре и Лима. Међутим, држава је у почетку обухватала и територију између јужног тока реке Босне и реке Дрине. На престолу га је наследио син Силимир:

,,Кад је, пак, његов син Сенулат сазнао за очеву смрт, што је брже могао стигне са војском мислећи да ће наићи на цареве људе и осветити очеву смрт, али не нађе никога. Напокон узе краљевство и владаше умјесто оца… Чинећи многе неправде хришћанима који су живели у приморским градовима и прогањајући их, премину дванаесте године свог краљевања, а наслиједи га на престолу син му Силимир… Он је напунио земљу мноштвом Словена.“

О овом легендарном владару немамо довољно података из других савремених извора (због чега се и сматра легендом) будући да је Летопис који га помиње настао много векова доцније. Нити је материјално потврђено његово владање. Другим речима, о Свевладу знамо колико и о хрватском кнезу Томиславу и британском краљу Артуру.

(Тибор Живковић; Орбин; Летопис П. Д.)