Прочитај ми чланак

РУСКА РЕЧ: Хоћу да живим у Русији. Како то да изведем?

0

Одлучили сте да се преселите у Русију? Ако нисте Жерар Депардје, који је 2013. године постао држављанин Русије личним указом Владимира Путина, имаћете доста посла око „папирологије“. Наш водич ће вам помоћи да избегнете сувишну главобољу.

1. Проведите у Русији неколико година са студентском визом

Најлакши начин да извесно време проведете у Русији је да тамо студирате. Можда ћете чак успети да добијете и бесплатне студије, па и место у студентском дому. Многи универзитети имају квоте за странце које се деле преко амбасада. Ако се на тај начин упишете добићете позив, а на основу њега бесплатну студентску визу.

На пример, Корејац Чијун Чхве студира у Санктпетербуршкој духовној академији. Он жели да постане православни свештеник и да се врати у Сеул како би вршио богослужења за Русе који тамо живе. Он одлично говори руски јер се доста труди да га научи, а и страни студенти живе у дому заједно са Русима.

И поред необичне професије, за његову образовну установу важе уобичајена визна правила. „Ми, страни студенти Санктпетербуршке духовне академије, добијамо једнократну визу на месец дана, а затим је продужимо на годину дана. О продужавању виза брине наш игуман“. У неким другим високошколским установама може се одмах добити вишекратна студентска виза на годину дана, коју затим сваке године треба продужити.

А КОЈЕ СУ ПРЕДНОСТИ, А КОЈЕ СУ МАНЕ БОРАВКА И ЖИВОТА У РУСИЈИ ПРОЧИТАЈТЕ НА ПОРТАЛУ РУСКЕ РЕЧИ