Прочитај ми чланак

ПРОЗАПАДНА ОПОЗИЦИЈA СЕ ДОГОВОРИЛA: Коначна одлука 1. септембра

0

На окупу Јанковић, Шутановац, Тадић и Јеремић састаће се још једном крајем месеца, када се очекује финализација преговора о београдским изборима.

Лидери опозиционих странака ПСГ Саша Јанковић, ДС Драган Шутановац, СДС Борис Тадић и председник ЦИРСД Вук Јеремић поново ће се састати крајем месеца, када би требало да постигну финални договор о заједничком наступу на предстојећим београдским изборима, који се очекују у јануару, а најкасније у марту, сазнаје Курир.

Ова четворка први пут је протеклог уторка разговарала о савезништву како би сменили власт СНС и СПС у престоници, што би, како очекују, био увод и у промену власти на републичком нивоу.

Вишеслојна сарадња

Верују да је то могућ сценарио, пошто је на последњим изборима за председника државе подршка шефу СНС Aлександру Вучићу била за око 11 одсто слабија у односу на целу Србију.

Ниски старт у СНС

За београдске изборе увелико се припремају и у СНС, чије руководство редовно наручује истраживања јавног мњења и у ком расту тензије у покушају да пронађу најбољег кандидата за градоначелника који би изашао на црту опозицији. Како је Курир писао, на листи могућих кандидата су академик Душан Ковачевић, лидер ПСС Богољуб Карић, али и најомраженији досовац Горан Весић, као и лидер ЛДП Чедомир Јовановић.

– На првом састанку смо разговарали о основним начелима сарадње, анализирали резултате протеклих председничких и последњих београдских избора, шта су слабе тачке СНС и да ли је сврсисходније да наступамо сви заједно или можда на две листе. Према неким истраживачима, две листе би у збиру освојиле већи број мандата – прича извор Курира и указује да је Јанковић уз ДС на председничким изборима у Београду освојио око 25 одсто, а Јеремић уз СДС осам.

– Разговараћемо о свему, а начелно смо се договорили о тзв. вишеслојној сарадњи – да се међусобно не нападамо ако и не будемо на једној листи, да планирамо медијске наступе…

Шутановац потврђује да демократе настављају разговоре за уједињење и јачање опозиције у циљу креирања фронта који ће победити на изборима:

– Београд је постао једна велика кулиса лажних пројеката и фасада. Људи су на последњем месту, али зато не постоји граница која неће бити пређена у циљу јачања олигархије која је засела на леђа Београђана. Време је за промене и оне долазе управо на следећим градским изборима, када ће резултат бити најава оживљавања наше земље.

Јанковић каже да када ПСГ дође на власт, „ниједан луксузни објекат неће се из јавних средстава градити нити новац за звонце и прапорце трошити све док сви делови града не буду имали основну инфраструктуру, а сви Београђани приступ основним градским сервисима“:

Без естрадизације

– За мене нису медијска тема нерасписани избори нити желим да учествујем у наметнутој естрадизацији политичке сцене свакодневним „ко ће с ким“ док власт несметано уништава будућност нације. Уместо тога питам: зашто не ради фонтана плаћена скоро два милиона евра и кад ће радити ако не лети, зашто је плаћена толико и зашто уопште београдска напредна власт купује фонтане док у појединим деловима града нема канализације, укида се помоћ најугроженијима, децу лечимо путем СМС, трују нас пожари са депонија, новац намењен култури дели се непостојећим организацијама, а фантоми и комплетни идиоти слободно шетају… – каже Јанковић и додаје:

– Неће криминалци имати заштитнике, већ грађани, нико неће отимати ресторане нити рекетирати пекаре, месаре, било ког привредника. Када прекинемо крађу и партијско запошљавање, посла и новца ће бити довољно за све.