ПРАВА ХАЈКА Поступци против родитељa, воде се 209 предмета због невакцинисања деце

7

У случајевима невакцинисања деце тренутно је у поступку 209 предмета, а до сада су донете 32 одлуке, од којих је 21 осуда, каже председник Прекршајног суда у Београду Милан Мариновић.

– Ту има 11 решења о одбачају захтева, а осталих 21 су уствари осуђујуће одлуке од којих је у три случаја донета новчана казна, а у 18 изречена опомена учиониоцу – рекао је Мариновић за РТС.

Према његовим речима, пријаве против родитеља подноси здравствени инспектор при министарству здравља, а када стигне захтев за покретање прекршајног поступка, обави се инспекцијска контрола, сачини се записник о томе и инспектор утврди да ли је учињен прекршај.

– Инспектор сачињава захтев за покретање прекршајног поступка и као овлашћени подносилац подноси надлежном прекршајном суду – навео је Мариновић.

Прве новчане казне за родитеље који нису вакцинисали децу вакцином ММР – против заушака, рубеола и малих богиња изречене су у Београду.

У марту прошле године ступио је на снагу Закон о заштити становништва од заразних болести, који прописује казну од 30.000 до 150.000 динара за оне који одлуче да не вакцинишу дете, а до сада је против таквих родитеља поднета 241 пријава и донета 21 осуђујућа пресуда.

 • tomahawk

  Vakcinisanje je nacin da se zastiti siroka populacija, celo stanovnistvo.
  To je mera koje je po uvodjenju spasila stotine hiljada zivota.

  • pera

   TERORISTI, ako mi napadnete porodicu pogotovu dete, na hemisko bioloski rat odgovoricu silom, krv ce pasti!

 • Ivana

  наравно, узнемерини блиц шири панику о предстојећој епидемији!! А исту су већ предвидели, тачније знају и датум када ће се невероватна епидемија чојавити и опустошити србију. и наравно, само млађа деца могу да оболе. за старије генерације нема зиме.
  сви који су добили казне или ће добити, имају могућност да туже тугу од државе што су осуђени по противуставном закону.
  Барабе то знају али терају хајку преко блица и осталих дебилних јавних гласила.
  Исто се може поступити и против ртса, јавног тровача грађана, за изнуђивање 150 дин. месечног харача по домаћинству за потребе ове јавне куће. Наравно треба тужити и њиховог саиграча епс србије, који само пере руке и жалбе преусмерава на ртс. А трошак вучићеве банде је урачунат у обавезни месечни рачун за струју.
  предочите коме можете шта се дешава у италији и пољској против убица деце, тзв. душебрижника за обавезну вакцинацију!! то јавна кућа ртс нема намеру да прикаже.

 • ВМ

  Да се не понављам —ПРИСИЛНО вакцинисање је НЕУСТАВНО!

  ——Устав Србије:
  НЕПОВРЕДИВОСТ ФИЗИЧКОГ И ПСИХИЧКОГ ИНТЕГРИТЕТА
  Члан 25

  Физички и психички интегритет је неповредив.

  Нико неможе бити изложен мучењу, нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању, нити подвргнут медицинским или научним огледима без свог слободног пристанка.——

  • Pravedni Srbin

   Neznaju više na koj način sve da otimaju ljudima kintu!!!Ponestaje im ideje…

  • tomahawk

   Ne lupaj. Glup si. Ne moras to i da dokazujes.

  • ВМ

   Чуј, знам да си или плаћен да одговараш по мрежи како ти је наређено…или си пак од оних лекара што их фармакомафија плаћа по продатој ампули вакцине и даје подстицаје у путовањима, путним трошковима, дневницама…..
   ….али рећи ћу само једну ствар која је овде спорна —->ПРИСИЛНО.