Прочитај ми чланак

ПРАВА ХАЈКА Поступци против родитељa, воде се 209 предмета због невакцинисања деце

0

У случајевима невакцинисања деце тренутно је у поступку 209 предмета, а до сада су донете 32 одлуке, од којих је 21 осуда, каже председник Прекршајног суда у Београду Милан Мариновић.

– Ту има 11 решења о одбачају захтева, а осталих 21 су уствари осуђујуће одлуке од којих је у три случаја донета новчана казна, а у 18 изречена опомена учиониоцу – рекао је Мариновић за РТС.

Према његовим речима, пријаве против родитеља подноси здравствени инспектор при министарству здравља, а када стигне захтев за покретање прекршајног поступка, обави се инспекцијска контрола, сачини се записник о томе и инспектор утврди да ли је учињен прекршај.

– Инспектор сачињава захтев за покретање прекршајног поступка и као овлашћени подносилац подноси надлежном прекршајном суду – навео је Мариновић.

Прве новчане казне за родитеље који нису вакцинисали децу вакцином ММР – против заушака, рубеола и малих богиња изречене су у Београду.

У марту прошле године ступио је на снагу Закон о заштити становништва од заразних болести, који прописује казну од 30.000 до 150.000 динара за оне који одлуче да не вакцинишу дете, а до сада је против таквих родитеља поднета 241 пријава и донета 21 осуђујућа пресуда.