Прочитај ми чланак

ПОНОВО ОКУПЉАЊЕ „ЖУТИХ“: Хоће ли бивши чланови ДС да се врате у некадашњу странку?

0

Позив лидера ДС Драгана Шутановца Борису Тадићу, некадашњем председнику демократа, да се врати у ту странку, наново је отворио тему повратка некадашњих истакнутих чланова ДС, од којих већина има своје странке и покрете, у партију коју су напустили.

Позив Шутановца Тадић је сада одбио, а остали бивши чланови, који су одговорили на питање о могућем повратку, или нису спремни на повратак или су отворени за разговоре о сарадњи.

Душан Петровић, оснивач странке Заједно за Србију, за Данас каже да та странка за сада није водила било какве разговоре са ДС о интеграцији.

„Сигуран сам да у странци постоји стварна спремност за отворен разговор са свим истинским, продемократским формацијама у земљи, о било ком важном питању. Предлози за ближе, институционално повезивање, укључујући и интеграцију ових политичких снага, свакако су важна питања“, каже Петровић.

Борко Стефановић, лидер Левице Србије, за Данас наводи да је расправа о обједињавању ДС потпуно бесмислена и одговара власти.

„Људи се и даље баве колонама које не постоје и некаквим позивима на повратке. Не виде се прави проблеми и праве намере. Не бих се вратио јер сам отишао због лоше политике и лоших кадрова у врху те странке која не жели да се мења. Једини сам који је отишао због политичких, програмских и идеолошких разлога, а не због губитка страначких избора“, каже он. Како додаје, не види себе у странци која жели да Србију води истим шинама као СНС, али чистије и елегантније.

„Уосталом, њиховом врху странке највише сметамо ми из Левице Србије од свих других у опозицији. Не видим уопште смисао у сталном анализирању судбине једне некад велике странке у којој има сјајних људи, али која је пропустила прилику да се промени“, сматра Стефановић.

Јанко Веселиновић, лидер Покрета за преокрет, за Данас наводи да је из ДС отишао због тога што је ДС напустио своју политику због које је у ушао у ту странку.

„У међувремену сам ‘крварио’ борећи се за те идеале. И даље се борим без јасне подршке опозиције за фер и поштене изборе и за превазилажења разлика у опозицији ради јединствене борбе против диктатуре и свеопштег пропадања. Многи то раде у рукавицама, па то понекад изгледа неискрено“, каже он.

Према његовим речима, ДС има велику улогу али и одговорност за стање у опозицији.

„Од њеног става зависиће да ли ће она бити тачка кохезије или раздора у опозицији. У том погледу зависи моја подршка и подршка Покрета за преокрет ДС-у у том послу. Са стране ДС-а нема никаквих контаката за сарадњу и поред мојих иницијатива. Aли то су иницијативе за сарадњу. Могући фронт против овог рушилачког режима. Тема није мој „повратак“ јер ја нисам нигде отишао. Никада се нисам више ангажовао на спровођењу основних начела моје бивше странке. Волео бих да радимо заједно, али као део широког фронта где нико неће трговати аутономијом“, указује Веселиновић.

Тадић је на речи Шутановца да је ДС његова кућа, за телевизију Н1 рекао да тема није његов повратак у ДС нити је то његова намера. „Оно што је позитивно у томе јесте то што је ово први пут у последњих неколико година да то није непријатељска изјава из ДС према мени. Ми свакако настављамо разговоре на тему обједињавања опозиције, а не на тему мог повратка у ДС.“

Идеја повратка

Идеју повратка новонасталих странака у ДС имао је бивши председник демократа Бојан Пајтић. Он је на лето 2016. предложио да се чланови странке изјасне о поновном враћању странака насталих из ДС, ту је пре свега мислио на СДС, ЛДП, ЗЗС и друге проевропске организације. Према неким идејама, до обједињавања у једну странку требало је да дође после председничких избора ове године, а до тада би се у заједничком блоку наступало против кандидата СНС. То се није догодило, а није дошло ни до заједничког наступа ових странака на парламентарним изборима. Тадић је тада предложио политичку унију демократских партија грађанске оријентације чије би језгро чиниле СДС, ДС и Заједно за Србију. Ниједна од ових идеја није остварена.