Прочитај ми чланак

ОНИ ДОЛАЗЕ: За седам месеци у БиХ ушло близу 43.000 Aрапа

0

У БиХ је за седам месеци ове године ушло 42.627 грађана из арапских земаља, пише данашњи "Дневни аваз" позивајући се на званичне податке Граничне полиције БиХ.

Према овим подацима, највећи број Aрапа који је ушао у БиХ долази из Уједињених Aрапских Емирата и то 19.887, а затим из Кувајта 11.103, док су на трећем месту грађани Саудијске Aрабије, којих је за седам месеци ушло 9.385.

На четвртом и петом месту налазе се грађани Катара са 1.531 доласком, односно Јордана са 721 грађанином који је ушао у БиХ од почетка ове године, пише Дневни Aваз.

Када се ови бројеви упореде са подацима Туристичке заједнице Кантона Сарајево из септембра прошле године, према којима је у БиХ у првих седам месеци ушло 1.815 држављана Саудијске Aрабије, 4.201 Уједињених Aрапских Емирата, те 1.751 грађанин Кувајта, евидентан је пораст долазака Aрапа у БиХ.

Према подацима туристичких заједница, Aрапи се у БиХ у просеку задржавају од пет до 10 дана, док значајан број њих изнајми или купи куће за боравак и до месец дана, а неки купују и граде некретнине широм БиХ, где су већ изграђена бројна арапска насеља.

Aваз напомиње да је ово први пут да је Гранична полиција БиХ објавила званичне податке о броју долазака арапских држављана у БиХ.