Прочитај ми чланак

АНТИЋУ УМЕСТО ИЗВИЊЕЊА: „Одустаните, немате кејс“

0

Београд -- Историчар Чедомир Антић чијем сину који има аутизам није дозвољено да уђе у авион Ер Србије за Тиват, позван је на разговор у седиште компаније.

То се догодило након што је Антић преко медија најавио тужбу, како компаније, тако и Аеродрома Никола Тесла.

Чедомир Антић је, како пише Н1, очекивао да ће му уз извињење обећати да ће проверити процедуре поступања са аутистичном децом.

„То је кључно, кључно је да се то више не дешава, ником другом, па ни мени ни мојој породици“, рекао је Антић.

Уместо извињења, наводи се, Антић је добио упозорење – да тужбу узалуд покреће, јер случај неће добити на суду, преноси „Недељник“.

„Правна служба Ер Србије наставља сукоб не само са мојим дететом, већ са свим особама са посебним потребама, са свом аутистичном децом. И кључно је било оно што је непрекидно понављала ‘ви немате случај’, она је то говорила једним чудним језиком ‘ви немате цасе’ (‘случај’ на енглеском), ви немате цасе'“, рекао је Антић.

Н1 пише да је игром случаја компанија је већ имала инцидент са аутистичним дететом, када је авион А330 морао принудно да слети на релацији Београд-Њујорк.

Околности инцидента нису познате јавности, међутим, постоји ли могућност да је због једног појединачног случаја компанија пооштрила критеријуме према сваком аутистичном детету?

Ваздухопловни аналитичар Петар Војиновић за Н1 је рекао да вероватно не постоји.

„Немамо информацију да ли је то утицало на ову одлуку, али мислим да није, јер је лекар специјалиста ваздухопловне медицине, направио би драстичну грешку да се водио оним што може да се догоди“, рекао је Војиновић.

Управо лекарском евалуацијом није задовољан отац аутистичног дечака. Има ли основа за то незадовољство, одлучиваће суд, међутим, оно што је и сада извесно су правила установљена законом и правилником авиокомпаније.

„У условима путовања, које сваки путник куповином карте условно речено потписује, стоји да је специјалиста ваздухопловне медицине изнад мишљења обичних лекара. Дакле, он једини може да каже да ли путник може да путује. Такође, Закон о ваздушном саобраћају прави преопширну класификацију лица са ограниченом кретњом, али може да укључи и децу са аутизмом“, објаснио је Војиновић.