ЗУКОРЛИЋ: Поздрављам храброст Вучића да отвори питање Косова

2

Председник Бошњачке демократске странке и посланик Муамер Зукорлић поздравио је храброст председника Александра Вучића да „отвори“ питање Косова, али упозорава да су идеје неких политичких актера о укључивању Републике Српске у унутрашњи дијалог о Косову веома опасне.

Зукорлић је за босанско-херцеговачки портал „Инс“ рекао да је начелно подржао Вучићев позив на дијалог о Косову, јер се и његова политика базира на дијалогу и помирењу.

„Обрадован сам чињеницом да је председник Србије Александар Вучић покренуо то питање, да је имао храбрости да каже: ’Господо Срби, морамо имати снаге да се суочимо са питањем Косова, са свим оним што оно јесте и са свим слојевима горчине, те да видимо шта ћемо са тим питањем“, рекао је Зукорлић.

Вучића, каже, сматра озбиљним политичарем, који је, поготово последњих година, у бројним изјавама показао или настојао да покаже Бошњацима и грађанима БиХ да не жели да угрожава стабилност БиХ.

„Више пута је истакао да жели да води дијалог који би довео до помирења Бошњака и Срба. То је део моје политике. Чак сам и непосредним разговорима са њим настојао да допринесем томе и добио уверавања да стоји на становишту да БиХ ни на који начин не сме бити угрожена као држава“, навео је Зукорлић.

Он је, међутим, указао да у Србији „постоје нека промишљања да у дијалог и решавање питање статуса Косова треба укључити и питање РС“, те упозорава да је неприхватљиво размишљати на начин да један део територије или утицаја на Косову може или треба да се компензује угрожавањем територијалног интегритета Босне и Херцеговине.

„Свако повезивање РС и Косова значи директан атак на територијални интегритет БиХ“, рекао је Зукорлић.

  • nenadm2011

    Kad ovaj pozdravlja znam šta se sprema srpskom narodu. Nije potreban Vučićev dialog

  • Jogi Ber

    одвратни исламисто, шта ти тражиш овде, ово није твоја земља, пали тамо у арабију да туцаш камен и лижеш бабунске гузице за паре !!!