ВУЛИН У МОСКВИ: Србија не намерава у НАТО; мигови стижу по плану, С-300 разматрамо

57

Србија нема намеру да постане чланица НАТО-а и тражи и од Алијансе и од других партнера да поштују њен неутрални статус, изјавио је за Спутњик министар одбране Александар Вулин.

„Наравно, ми комуницирамо са НАТО-ом у оквиру ’Партнерства за мир‘. То је оптимални ниво сарадње за нас и ми смо њиме задовољни. Увек говоримо нашим партнерима у НАТО-у да чувамо војну неутралност и немамо жељу да постанемо део НАТО-а, то је наша чврста одлука. Док год је председник наше земље и врховни командант Александар Вучић, а ја министар надлежан за оружане снаге, ми нећемо бити део НАТО-а нити других савеза“, рекао је Вулин током званичне посете Москви.

Он је додао да Србија очекује од својих партнера, Русије, САД, НАТО-а и Организације договора о колективној безбедности, да поштују њену одлуку да остане неутрална. 

МИГОВИ

Шојгу и Вулин разговарали су о сарадњи у области одбране и војне индустрије, а српски министар одбране рекао је да мигови стижу по плану, до краја године, као и техника која ће припасти копненој војсци, преноси РТС.

„Веома смо захвални Русији због њене политике према Косову и Метохији, њихов принципијелни став подршке међународног права, јер (ситуација) са Косовом и Метохијом више од свега (захтева поштовање) међународног права. То је наша политика и ми ћемо је се придржавати. Мислим да пријатељство између наше две земље не може да буде покварена нити компромитована“, закључио је министар.

Према парламентарној резолуцији из 2007. године, Србија је неутрална у погледу војних савеза, али је парламент 12. фебруара 2016. ратификовао документ о дипломатском имунитету за представнике НАТО-а и логистичку подршку на територији земље.

Индивидуални план партнерства Србије са НАТО-ом (ИПАП) ступио је на снагу у марту 2015. године. Овај документ дефинише образовно-техничку сарадњу, заједничке војне вежбе и стварање позитивног имиџа Алијансе у српском друштву. Међутим, 2013. године парламент Србије добио је статус посматрача у Парламентарној скупштини ОДКБ.

О испорукама С-300

Београд разматра могућност набавке руског ракетног система С-300, али је прерано говорити о неким детаљима трансакције, рекао је Вулин.

„Разматрамо ово питање (набавку), мислимо о томе, сувише је рано да се каже нешто конкретније. Не могу да говорим тако отворено и унапред. Не могу да коментаришем конкретно у вези са С-300, али генерално морамо да нашу војску боље да опремимо и оснажимо“, одговорио је Вулин на питање о току преговора о набавци С-300.

Раније је директор Федералне службе за војно-техничку сарадњу Русије Дмитриј Шугајев изјавио да Русија и Србија разматрају могућност испорука дивизија противавионског ракетног система С-300.

Говорећи о набавци тенкова, српски министар одбране казао је да је тачан датум набавке 30 руских тенкова Т-72С и 30 оклопних извиђачких возила БРДМ-2 у оквиру војно-техничке помоћи још није одређен, српска страна очекује да ће се то десити наредне године.

„Што се тиче БРДМ-2 и тенкова Т-72С, још није одређен тачан датум“, рекао је министар. Према његовим речима, остатак опреме у оквиру војне помоћи биће испоручен када буду решена сва административна питања. 

 • Rastko

  Naravno da ništa ne znači poseta Rusiji, oni rade po principu “svima sve“ bezlična politika i ne možep im verovati.Mislim oni- naša vvlast..jako podmukla politika i ne verujem da ćemo dobro proći s njom.Daj Bože.

 • тек успут

  Рат нам куца на сва врата и све прозоре а они нас још замајавају административним проблемима.

  • Frojd

   …ti samo putuj, i ne brigaj….

  • тек успут

   Мени се обраћаш? Немој.

  • Frojd

   ….ma jok…Peri pisaru….

  • тек успут

   Онда њему лижи плајваз, немој мени.

  • Frojd

   …nemo’ se pravis ‘pametan’, da te ne bi ulupao k’i kantu za dzubre…jasno…

 • Неле

  http://www.nin.co.rs/pages/article.php?id=110798
  Ха,ха,ха…………………………….

 • gifteconomy

  Лажy џукеле као што сy лагале понављајући : „нема предаје Косова“ !

 • EUInformer2

  Zastrašivanje neće proći, kao što ni do sada nije

  Beograd, 12. avgust 2017 – Reagujući na jučerašnju izjavu FoNetu Jelene Milić, direktorke Centra za Evroatlantske studije (CEAS), Ministarstvo odbrane je ocenilo da su „njene tvrdnje netačne i da pokazuju da je ona nedovoljno obaveštena o temi o kojoj govori.” Dodatno, u svom zahtevu za “ispravku” dodaju: ”Bitno je ukazati na činjenicu da će na vežbi učestvovati i države koje nisu članice NATO, tako da RegEX nije NATO vežba, već oblik regionalne saradnje i obuke koji je od mnogo skromnijeg obima narastao na znatno veći broj država koje žele da budu deo te inicijative.”

  Nejasno je zašto se ovaj deo našao u zahtevu za “ispravku” izjave, u čiju integralnu verziju CEAS nažalost nije imao uvid ali će ga tražiti, s obzirom da je Jelena Milić, prevodeći navode sa NATO sajta, izjavila: “Milić objašnjava da RegEX jeste mala štabno-komandna vežba, u okviru NATO odbrambene i bezbednosne inicijative za jačanje kapaciteta partnerskih zemalja u raznim oblastima, na njihov zahtev. Inicijativa je ozvaničena na samitu NATO u Velsu, u okviru NATO politike projekcije stabilnosti van granica NATO, rekla je Milić i naglasila da Srbija učestvuje u toj inicijativi. Zna se koja je komanda združenih NATO snaga sprovodi i finansijski pomaže, koje zemlje učestvuju, koji se programi realizuju, precizirala je Milić.”

  Ministarstvo odbrane u zahtevu za “ispravku” dalje, prema FoNetu, iznosi sasvim lako dokazive netačnosti: “Zbog toga je tendeciozna tvrdnja Jelene Milić da je javnost o učešću pripadnika Kopnene vojske na Tenkovskom biatlonu u Rusiji saznala od Sputnjika.”

  Jelena Milić i CEAS već nekoliko dana upravo intenzivno na Twitter nalozima prenose informacije o spomenutom učešću sa TW naloga Ministarstva odbrane i Vojske Srbije što je vrlo lako proverljivo. Takođe, FoNet je tačno preneo ocenu: „..i da je vrlo bitno obratiti pažnju da ministar Vulin, istovremeno dok obmanjuje javnost o maloj vežbi RegEX2018, odlazi u Moskvu na poziv ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua da prisustvuje zatvaranju tenkovskog biatlona u kome su učestvovale jedinice Kopnene vojske, što javnost prvo saznaje od Sputnjika.”

  Milićeva je u ovom delu izjave govorila o drugim medijima u Srbiji, a ne o Ministarstvu odbrane, ali je činjenica da je vest o poseti Moskvi Sputnjik juče pustio oko 10 sati i 41 minut (što inače nije prvi put da prvi obaveštava zainteresovanu javnost Srbije o bitnim aktivnostima državnog vrha), dok u isto vreme na sajtu MO nije bilo nikakve vesti, već je kasnije objavljena mala najava. Postavlja se pitanje zašto se Ministarstvo odbrane tačno oglasilo, imajući u vidu da ništa od onoga za šta formalno optužuju Jelenu Milić u vezi izjave date FoNet nije tačno, što smo navedenim i pokazali.

  Smatramo da je ovim povodom bitno javnosti Srbije ponoviti da dok pripadnici Vojske Srbije sa Rusima vežbaju tenkovske veštine, a ministar odbrane Vulin i nekoliko visokih zvaničnika MO odlaze na svečano zatvaranje tog događaja, politički Zapad sve češće i glasnije ukazuje na strahove povodom predstojeće velike ruske vojne vežbe Zapad 2017, posebno one vezane za ponovno formiranje ruske Tenkovske gardijske armije, na šta je Jelena Milić je, inače, u svojoj izjavi i na ovo ukazala. CEAS se od svog osnivanja bavi teškim temama poput: uloge Ministarstva odbrane u opstrukciji istraga smrti gardista iz Topčidera i tri vojnika koja su pod sumnjivim okolnostima život izgubili u istom periodu u kasarnama u Leskovcu; ulozi Ministarstva odbrane u skrivanju haških optuženika; posledicama činjenice da je na čelu Generalštaba VS i dalje general Ljubiša Diković čije su jedinice teško kompromitovane brojem zločina protiv kosovskih Albanaca počinjenih u njihovim zonama delovanja tokom rata na Kosovu i drugima.

  Zbog pretnji smrću Jelena Milić je od državnih organa RS dobila policijsku pratnju. Istu je otkazala odmah po rušenju u Savamali, kad je postalo očito da se policija nije odazvala na pozive građana, ne želeći da bude “privilegovana”. Tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić joj je na TV stanici sa nacionalnom frekvencijom bez ikakvog argumenta rekao: “Sve što radite je protiv interesa Srbije.” Istovremeno, ni po jednoj od desetine krivičnih prijava za pretnje, među njima i one smrću, protiv poznatih lica koje su CEAS-ov pravni tim podneli u poslednje dve i po godine se ne postupa. Nadležni sudski organi i pro- vladini mediji odbijaju da postupe po zahtevima CEASa za objavljivanje demanta iznetih u seriji bezočnih netačnih vesti o CEASu i Jeleni Milić.

  Imajući navedno u vidu, ocena da su “tvrdnje netačne i da pokazuju da je ona nedovoljno obaveštena o temi o kojoj govori”, čini nam se više govore o Ministarstvu odbrane, politikama Vlade Srbije i stanju u društvu koje državni vrh kreira putem svojih zvaničnika i kvazimedija.

  Na kraju, da parafraziramo američkog senatora Daniela Patricka Moynihana koji kaže da imate pravo na svoje mišljenje, ali ne i na svoje činjenice. Zastrašivanje neće proći, kao što ni do sada nije. Možete nastavite da neosnovano diskreditujete, za to, na sreću, postoji sud stručne, domaće i strane javnosti.

  • Simerijanac

   Дигитална Агенда Е-управе: чиповање марве и попис људских телесних органа

   четвртак, 06 јул 2017

   · На конференције невладине организације NALED, Министарка Брнабић је најавила да „више неће бити папира, шалтера и печата“

   · NALED сива књига садржи 100 нових директива влади, са фокусом на процес електронског управљања (Е-управа)

   Дигитална Агенда Е-управе: чиповање марве и попис људских телесних органа

   На конференцији „резултати и правац реформи 2017“ министарка Ана Брнабић је најавила да више неће бити папира, шалтера и печата. Сива еминенција невладине организације NALED је том приликом представила нову сиву књигу, која садржи 100 наредби влади Србије.

   Међу кључним наредбама влади Србије министарка је посебно издвојила израду
   адресног и централног регистра грађана, који ће знатно олакшати електронску управу становништвом. Једна од новина је и сервис „Е-инспектор„, који ће према најавама бити прекретница у борби против сиве економије.

   У NALED-овом билтену „славимо реформе“ се поред награде Зорани Михајловић и похвала амбасадора Скота и стечајног управника Девенпорта налази и интервју министарке Брнабић. NALED-ов процес најављен као „уштеда 5 милиона папира годишње“ увођењемелектронске управе подразумева јединствену базу виталних државних институција: централног регистра социјалног осигурања, пензионог фонда, пореске управе, полиције, службе за запошљавање и министарства државне управе и локалне самоуправе. За све то је наравно неопходна модернизација рачунарске опреме и одговарајућег софтвера.

   · На челу „Asseco SEE“ компаније са највећим приходом од продаје компјутерске опреме и програма у југоисточној Европи се игром случаја налази министаркин рођени брат, Игор Брнабић.

   Према подацима мреже за истраживање криминала и корупције (КРИК) компанија министаркиног рођеног брата „Asseco SEE“ је само у прошлој години имала приход од невероватних 32.600.000 €. За оне са слабијим памћењем, прошла година је упамћена по пројектима биометријског пописивања новорођене деце („Е-беба“) и електронским здравственим документима.

   · Мењајући слободу за илузију демократије, грађани Србије су транспарентно реформисани у депо резервних људских делова Глобалистана.

   Најављеном изменом закона о трансплатацији органа уводи се термин „претпостављенасагласност“ донирања органа. Да би трговина људским органима била потпуно легалан процес, новим законом је у члану 15 предвиђена могућност да се телесни орган понуди одговарајућем страном лицу или организацији – као што је рецимо холандска „EuroTransplant International Fondation„.

   Међународна корпорација EuroTransplant International са седиштем у холандском Лајдену (Verbeekstraat 21) део је глобалне хоботнице тржишта људским телесним органима.
   Због ефикасности и већег профита од кључног је значаја да сви људски ресурси поробљених народа буду не само биометријски идентификовани, већ помоћу RFID микрочипа и централног регистра грађана увек расположиви.

   Реформа здравства у режији америчке привредне коморе AMCHAM ради што тачније пописа људских ресурса предвиђа и увођење обавезних скрининг тестова. Биометријска идентификација материнства задужена је за пописивање „Е-беба„, а електронско здравство и скрининг тестови за инвентарисање резервних људских делова Глобалистана.

   Након трговине оружјем и наркотицима, trafficking људским органима је један однајуноснијих послова глобалне мафије. Према подацима UNOS (United Network for Organ Sharing) цене људских органа су више него примамљиве за домаће „органско тржиште“:

   · срце кошта 80,400 $

   · једно плућно крило 73,100 $

   · оба плућна крила (на снижењу: два за један) 90,300 $

   · јетра кошта 71,000 $, а

   · цена бубрега је „само“ 67,200 $

   Ружне њушке NALED-a су уједно и главни промотери изузетно профитабилне „хумане“ акције препродаје деце одузете од родитеља страним невладиним организацијама. Септембра прошле године је израелска невладина организација„Atid Haieladim“ приликом радне посете влади Србије договрила извоз српске деце у Израел. Да би „комбинација“ била што уноснија, донети су и одговарајући закони, којим је олакшано одузимање деце од родитеља.

   NALED-ов билтен „славимо реформе“ је морбидна прослава напорног 10-годишњег рада на уништењу грађана Републике. Поред физичке и слободе говора, Срби су као поробљени народ изгубили право на породицу, морал, историју, образовање, личну имовину, а однедавно чак и власништво над сопственим телесним органима.

   Централни регистри грађана и електронско управљање становништвом кључни су део глобалног пројекта јединствене светске владе. Невладина организација NALED као један од пипака хоботнице новог светског поретка задужена је за биометријско пописивање људских ресурса окупиране Србије и електронско управљање поробљеним народом.

   Америчка невладина организација „Euronet“ већ годинама обавештава своју централу у САД о стању рачуна свих грађана Србије *. Захваљујући ангажовању ружних њушки NALED-а, глобални систем „великог брата“ ће помоћу RFID чипова имати real-time увид у све активности наших грађана и здравствено стање њихових телесних органа.

   · Министарка Брнабић пројектом електронске управе завршава процес јединствене светске владе идеолога Римског клуба Бжежинског:

   „Ускоро ће бити могуће остварити скоро потпуну контролу над сваким грађанином и отварати досијеа, која ће садржати и најличније детаље о здрављу и понашању сваког грађанина. Ови досијеи ће стајати на располагању властима. Власт ће прелазити у руке оних који буду контролисали информације.“

   Глобална агенда „жигосања марве“ убацивањем електронског чипа у тело састоји се
   од три фазе: „holdable – wearables – implantable“.У првој (holdable) фази чип се носи у „држаћим“ уређајима као што су таблет и паметни телефони. У другој фази чип постаје „носећи“ (wearables), што су електронска документа или уређаји са биомтријскомидентификацијом (банковна, здравствена књижица, лична карта).

   Финална фаза „жигосања марве“ је убацивање електронског чипа у тело (implantable), а судећи по труду који улаже NALED – Србији је намењена улога „лидера“. Од целе бајке о демократији и људским правима, једина преостала слобода избора је RFID чип у десну или леву руку.

  • perungromovnik

   НАЛЕД = ћифутска говвна! оно што су радили са отетим Србима са Космета, сад је то држава Србија легализовала и у самој Србији… дођоше ћифути главе Србима, они држе тржиште органа на светској сцени… ХАК ПУ! у уста вам се посерем слуге окупаторске! ДАБОГДА ЦРКЛИ СВИ ДО ЈЕДНОГА!

  • gifteconomy

   Пуно пишеш, да не кажеш ништа – метода манипулације народа ! ¨
   Чисте се одавде боту, један !

  • EUInformer2

   Pretnje smrću i policijska pratnja za Jelenu Milić, to je ništa?

  • SlavenMilanov

   jelena milić JESTE ništa…

  • Aleksa

   njen pi.kin dim vredi milion evra

  • EUInformer2

   ..u inostranstvu je dobro poznata a vest o njenoj policijskoj pratnji, to neće imati pozitivan odjek

  • Aleksa

   TI SI JEDAN OD DOBRO PLAĆENIH VUČIĆEVIH ŠUPLJIH GLAVA. USKORO ĆEŠ I TI ODGOVARATI ŠTO SI DOPRINEO DA OVAJ NAROD ŽIVI OVAKVU TRAGEDIJU. UGASIO SI..

  • Simerijanac

   Он је куурвино копиље, ко и Јелена Милић.

  • EUInformer2

   U EU-u ćeš i ti biti dobro plaćen.

  • Ћирко

   Тако су се и Османлије рекламирали. Пропустићемо!:))

  • Simerijanac

   Јесте Јиржек, изузетно добро плаћени су Бугари, Румуни, Хрвати, Естонци, Литванци, Пољаци, …………………………………………………, а цијене до неба високе.
   Велико хвала, не би се мијењали са њима.

   Но, реци ми јел ти се свиђа Јеца.
   Бил је јеебо ?
   Или би можда да она тебе појјебе.

  • Stevan-Vd

   Auuu ,zadao si mu problem . Ne sme da se izjasni ,jer on ne prca već ga prima.

  • Soko Sokolov

   Ни 2 евра, БРУТО, по сату немају!

  • Prle Tihi

   А jel ima svakodnevog fri pleja u kazinima u EU?

  • Ћирко

   Надам се да неће, ал искрено!:))

  • Frojd

   …ooo, pa ‘di si ti meni ulupana khretenchino i poklekuso kaplar-khretenima…
   …ti cipovchino chekaj nocas Lucifera. ebace te celu noc, a ti si vec upoznao njegov kalabaster….

  • Ћирко

   Јел ти пружио Сашка содомит нешто интиме данас? Делујеш ми раздрагано, само ти је туки у устима. Серем ти се у ЕУ!

  • Frojd

   ….ebace te Lucy dok ne poludis, sotona ceti biti spas, za ono sto ceti raditi djavo…. vi ste nam prioritet, odmah cemo ebati, vas rubljase…

  • Ћирко

   Ко сте то ви? Ти и твоји налози? Љуљу у буљу!:))

  • Frojd

   ….goli otochic je blaga vocka za ono sto vas cheka, sluskinjo, nocas sluzis Luciferu nemo’ omanes, ‘el si ga tek onda nahebo, svaka noc ce biti njegova…

  • Ћирко

   Покај се тако што ћеш се набити на нешто, ал и да певаш нешто руско! Твоје и Сашкине омиљене шансоне од Едит Пјаф нећу да чујем!:))

  • Frojd

   …alo, cipov-rubljas, samo SLOBODAN chovek je normalan chovek, on ne robuje nikakvom ljudskom bicu, a pogotovu ne nekom kelavom patuljku, koji je nista drugo, nego, obichan krimos i ubica….

  • Ћирко

   Па, ти подржаваш усташке укољице! Како си ти то слободан, па још човек?! Лечи се и пуши!:))

  • Нада

   И, тако је говорио о Председнику Путину лик, који се представља као „Фројд!“ Додуше, он још никако да савлада ћирилично писмо и граматичке норме свог сопственог језика а представља се као „Фројд“. Научи ти „Фројде“ за почетак да се „ће ти“ пише одвојено а не заједно као што ти радиш. Могао би да се вадиш на „штампарску грешку“ али ти ту грешку понављаш, као Бабић са „ваздуплоховима“! Кад се описмениш, барем елементарно, кад научиш да пишеш коментар а да при томе то радиш културно без обзира какво мишљење износиш онда напиши шта ти мислиш о нечијем председнику.

  • Frojd

   …zavisi od vremena, u ovom sluchaju se pise zajedno…

   …naravno da iznosim samo svoje misljenje, o svim politichkim lichnostima….

  • Нада

   Ако си мислио на футур, онда у реду. Мишљење можеш рећи и пристојно, а не увек као неки простак. А сад пример: „..сотона ћети бити спас“ Уместо тога треба: „Сотона ће ти бити спас“ Мислио си ваљда на „Сотона ће ти (теби) бити спас“? Е, у том случају направио си грешку и то двапут. Видим да си научио нешто о футуру. али недовољно је!

  • Frojd

   …naravno na futur…….ovde vecina ne razume…pristojnost, pokusao ja….

  • Prle Tihi

   На Сербском језику „ћети“ се писало заједно од памтивека јер није било размака.

  • Soko Sokolov

   Бит ће да ниси баш у праву!
   ћу, ћеш, ЋЕ, ћемо, ћете, ће!!!!

  • Prle Tihi

   Види сам да није било размака међу речима у Сербско језику
   http://www.filum.kg.ac.rs/dokumenta/slike/oas-srpski/slika1.jpg

  • Нада

   Ово би требало да буде некаква претња? Ха!

  • Soko Sokolov

   Одвратна калаштура! Једном је на ТВ изјавила да је за Србију не веже ништа, па што не иде из Србије?
   Дрско и безобразно пљује по свом народу и провоцира, па јој касније други крив!
   Сама себи „навлачи биједу“ на врат! Зар није доста зарадила понижавајући и вријеђајући Србе? За све постоји граница, па и за Милићку и остале Милићке, које тако зарађују новац. Доста је било понижавања и омаловажавања Срба од стране тих западњачких и НАТО-вских плаћеника.

  • Simerijanac

   Она је сасушени измет.

  • Simerijanac

   Јиржек, дали би ти јјебо Јелену Милић ?
   Ја мсилим да би, јер кад можеш јјебати своју куурвинску матер онда можеш и њу.

  • SlavenMilanov

   on bi njoj dao da ga *ebe…

  • Simerijanac

   Вјероватно, она би била мушко а он женско.
   Ако већ и није тако.

  • Simerijanac

   Зато јер Јиржек воли животиње, до перверзије воли животиње.

  • Frojd

   …kad tebe moze da hebe Mitric, sto i on da ne ebe, bar je zemsko….

  • Игор

   Вјештице се пале на ломачи, страни агенти стрљају, кад неће држава мора неко…

  • Prle Tihi

   Само кад нису порезници домаћи издајници а финансирају батинање и убистава невиних.

  • Игор

   Порез се тренутно троши на осигурање лџбт „надљуди“ и њихових журки.

  • Нада

   Јелени Милић не прети никаква опасност од противника НАТО! Напротив! Она је најбољи доказ да су у праву када се супротстављају било каквој сарадњи са овим војним савезом. Њезини наступи су велика помоћ у доказивању да је НАТО фашистичка војна алијанса, и већ раније доказани непријатељ наше земље и народа. То она непрестано потврђује. Највећа претња за њу су управо они који би нападом на њу, хтели да покажу како је српски народ управо онакав, каквог га годинама лажно представљају. Зато јој је потребна полицијска пратња, јер трикови које користите одавно су овде прочитани.

  • Soko Sokolov

   Надо, да знате, да сте у Праву! Онај ко и није презирао НАТО, када слуша Јелену Милић, сигурно ће га замрзити.
   Она је у стању и рођену мајку да вам огади!

  • Prle Tihi

   Имамо ми многи претње смрћу па шта сад? Многи који су претили су на оном свету. По чему је та Јелена Милић привилегована у односу на друге те да има полицијску пратњу?

  • Stevan-Vd

   Ma ne piše on ništa… samo prepisuje ..copi-past . To gowno treba blokirati pa neka prepisuje na “ INDEX.HR“.

  • Frojd

   …ove ulupane rubljase hebe REGEX 18, julin troglavi je samo predstava za ulupane bizgovchine…