Прочитај ми чланак

НЕВРЕМЕ ПОГОДИЛО СРБИЈУ Невероватни призори, људи ЛОПAТAМA РAЗГРЋУ ЛЕД

0

Јако невреме, праћено великом количином града, захватило је данас по подне село Горњи Бранетићи, код Горњег Милановаца.

– Град је причинио велику штету на воћу, али и ратарским културама – рекао је за „Глас западне Србије“, Сретен Жижовић из засеока Трнаци.

 Град је био величине грашка, у појединим местима и мало крупнији, а, како сазнајемо, град је такође падао и у пределу Aранђеловца, неких петнаестак минута.

 

the show must go on! #guca #trumpets #dancing #spanferkel #meat #guča

Објава коју дели Franzi Bechtold (@frau_grete) дана

Обилни пљускови захватили су нешто после 16 сати Чачак и Лучане, а снажна киша посебно је погодила предео Гуче.

У Чачку су због велике количине кише биле поплављене улице, јер канализација није могла да прими толику количину воде.

Како портал „ПрессЛидер“ незванично сазнаје, услед временских непогода и удара грома који су задесили Чачак, избила су и два пожара, један у Бјељини, а други у Цигларској улици. Саобраћај се одвија успорено, а дежурне екипе су на терену.

Јако невреме захватило је и Тополу, а највише штете причињено је у местима Шаревац, Брезовац, Липовац и Бања. Нешто мање штете је било и местима Белосавац и Копљара, пише „Глас Западне Србије“.

На подручју Тополе дејствовала је противградна заштита. Град је падао данас и у Пироту, а није изостао ни јак пљусак.

Републички хидрометеоролошки завод Србије издао је хитно упозорење на временске непогоде.

„На подручју Шумадије, Великог Поморавља, јужног Баната и у појединим деловима Београда у наредна два сата локална појава јаких пљускова са грмљавином, градом и олујним ветром“, навели су из РХМЗ-а.

До краја дана биће нестабилно са локалном појавом временских непогода са градом и олујним ветром. У већини места очекује се око 20 мм кише за 3 сата, а на истоку и североистоку Србије обилне падавине (понегде и преко 40 мм/ 12 х).

У Лозници јака киша поплавила улице и дворишта

Јака киша пала је у Лозници који минут пре 16 часова и изазвала поплаву на многим улицама у центру града. Због обилних падавина излиле су се шахте, а нека дворишта су прекривена фекалијама из канализације.

Међу најкритичнијим местима је насеље Стара варош, где су приватне куће најугрошеније због изливања канализације. У овом делу града, где су до скора биле ушорене породичне куће, последњих година ничу вишеспратне зграде, које се повезују на стару канализациону мрежу, што додатно отежава живот оних који су наставили да живе у својим кућама.

– Некада је преко пута била породична кућа у којој су живела три члана, а сада је зграда са двадесет и више станова. Исто је и са зградом која је никла двадесет метара даље, а у кругу од сто метара у изградњи су још две нове са пет спратова. То све не може да поднесе мрежа која је постављана пра више деценија – јада се један од житеља Улице Зеке Буљубаше.

Грађани кажу да није ретка појава да грађевински радници после завршеног радног дана оперу мешалице за бетон и колица, а да сав цементни муљ завршава у кишној канализацији. Због тога су многе запушене и не могу да приме воду када падне јача киша.