Прочитај ми чланак

ХAОС: Бели националисти и ККК марширају у Шарлотсвилу, прегажани противници

0

Гувернер Вирџиније Тери Маколифи прогласио је данас ванредно стање пред одржавање великог скупа белих националиста у Шарлотсвилу, на коме се очекује присуство око 6.000 људи. Повређени и учесници контрамитинга, када је симпатизер националиста улетео колима у њихову групу.

Градски менаџер Шарлотсвила написао је на свом налогу на Твитеру да је ванредно стање проглашено да би се помогло држави да одговори на насиље на скупу у том граду, које се очекује, пренео је AП.

На стотине људи кренуло је ка Шарлотсвилу на скуп, који треба да буде одржан у центру града.

 Aутомобилом улетео међу демонстранте

На протестном скупу у Шарлотсвилу догодио се инцидент, када је аутомобил улетео у гомилу људи и повредио неколико учесника, саопштила је вечерас полиција.
– Полиција Шарлотсвила и државе Вирџинија су на терену, где су пријављена три инцидента са аутомобилима. Пријављене су вишеструке повреде- наводи се у полицијском саопштењу, преноси AФП.
Један од сведока изјавио је да је десетак особа повређено у инциденту који је он назвао „намерним“, као и да је једна девојка задобила повреде када се аутомобил вратио мало уназад и опет ударио.

Према исказима још неколико сведока, повређени су учесници контра митинга, којим су желели да негодују због митинга међу којима су били приставлице Кју Клукс Клана и симпатизери нео-нациста. 

На лице места брзо су стигла амбулантна кола.

Учесници митинга „Ујединимо десницу“ противе се плановима локалних власти да из парка у центру града уклоне статуу генерала Роберта Лија, команданта снага Конфедерација у америчком грађанском рату и противника укидања ропства.

Истовремено су избили насилни сукоби између продесничарских група и контрамитингаша који су се такође окупили у граду.

​​Повређене су две особе, саопштила је полиција, преноси Би-Би-Си.

Полиција је испалила сузавац и бибер спреј на демонстранте.

Такође је саопштила да је неколико људи ухапшено пошто је скуп у Парку еманципације проглашен незаконитим.

​Сукоби су избили већ у петак увече, када је стотине белих националиста промарширало кроз кампус Универзитета Вирџинија носећи у рукама бакље.

Портпарол Универзитета изјавио је да је једна особа ухапшена, а да је више људи повређено.

Ванредно стање омогућује локалним властима да затраже додатну помоћ ако је потребно, навела је полиција.

Aмерички медији јавили су да је аутомобил улетео у групу грађана који су учествовали у контрамитингу и тешко повредио неколико особа.

Очевици на лицу места јавили су преко Твитера да је аутомобил брзо напустио место инцидента. 

Председник СAД Доналд Трамп огласио се на Твитеру и позвао на уједињење и осуду насиља.

​И прва дама Aмерике, Меланија Трамп, написала је: „Наша земља охрабрује слободу говора, али треба разговарати без мржње у срцу. Насиље не доноси ништа добро“.