ХАГ ОДБИО превремено ослобађање „српског Хитлера“

9

Хаг, Београд -- Хашки суд одбио је захтев босанског Србина Горана Јелисића да буде превремено ослобођен са издржавања казне од 40 година затвора.

елисић је осуђен на 40 година због злочина над Муслиманима и Хрватима у Брчком 1992.

Председник судског Механизма, правног наследника Хашког трибунала, одлуку донео је у мају ове године, а данас је из суда објављена верзија за јавност.

Одбијајући захтев, судија Теодор Мерон прецизирао је да ће Јелисић издржати две трећине казне – што је нужан услов да његов захтев буде размотрен – тек у октобру 2020.

Мерон је условно признао умањење казне Јелисићу од 1.440 дана, коју су му одобриле власти у Италији, где издржава казну. Међутим, то умањење према Мероновом мишљењу не мора да буде урачунато у две трећине издржане Јелисићеве казне, када за то дође време.

Захтев за превремено ослобађање, Јелисић је поднео и на основу одлуке италијанског суда по којем му је казна смањена са 40 на 30 година затвора.

Према образложењу из одлуке судије Мерона меродавна је само пресуда коју је Јелисићу изрекао Хашки трибунал.

Против превременог ослобађања Јелисића, судија Мерон је у обзир узео и тежину злочина за које је он био осуђен.

Јелисић је пред Трибуналом у октобру 1998. признао кривицу за вишеструка убиства и нехумана дела у Брчком, током рата у БиХ. Та дела су квалификована као злочини против човечности и кршење закона и обичаја рата.

Био је оптужен и за геноцид, али по тој тачки није проглашен кривим. Апелационо веће Трибунал потврдило је казну од 40 година затвора 2001., а Јелисић од 2003. казну издржава у Италији.

У одлуци, судија Мерон подсећа да је Јелисић пред Трибуналом сам признао да се називао „српским Адолфом Хитлером чија је мотивација и циљ било убијање Муслимана“.

У италијанском затвору, где издржава казну, Јелисић је, како пише у одлуци, протеклих година радио у кројачкој радионици и фабрици аутомата за кафу. Затворске власти описују га и као „стидљивог“ и „резервисаног“, уз напомену да је на курсу фотографије показао „значајну уметничку осетљивост“.

Из Хага је нешто раније објављено да је одбијен и захтев бившег генерала МУП Србије Сретена Лукића за превремено ослобађање.

 • моћни Ђоле Јанговић

  Ако се по поганој пронатовској Бети овај анонимус назива „српским Хитлером“, како би се називали Орић, Цацо, Ћело и остали из чопора крвожедних муслиманчуга што су масакрирали, клали и очи вадили?
  Да ли је назив „Химлер“, „орка“, или „Џек Трбосек“ прикладнији за ова малоумна створења? Због њихових „активности“ у сваком рату против Срба од почетка двадесетог века, стараћемо се да истребимо што више балија и усташа у сваком следећем сукобу…
  Нећемо се замајавати смишљањем мучења као што то они раде, него ћемо гледати да од Руса набавимо оне ласерски вођене бомбе и ракете и ту гамад претварамо у пару и прашину где год се скупе.:::))

 • Jure Franko

  Probosanske snage i Medjunarodna zajednica ce morati jos decenijama,progoniti,hapsiti i procesuirati osobe,zloupotrebljene od strane ondasnjega srbijanskoga rezima,i trenirane da u kampovima ondasnje odmetnute JNA,cine ratne zlocine sirom bivse Jugoslavije…Vjerovatno,jos desetine i desetine zlikovaca ce biti progonjeno i procesuirano,a pravda nece biti zadovoljena,jer ce mnogi izbjeci ili umrijeti……zalosno!

  • моћни Ђоле Јанговић

   Од „пробосанских снага“ ускоро неће остати ни филџан.. ма ни оно дно са звездом и полумесецом кад разбијеш филџан..:)))

  • Simerijanac

   Сабахудине, ајд ти појјеби своју куурвинску матер што је потпуно у складу са пробосанством и са традицијом твојије предака. Јјебават кује ти је боље но мрчит и лупетат глупости ође по нет-у.

   Значи Сабахудине, вади тај осакаћени ккурац и правац керећа кућица. Нена се узлајала, нестрпљиво те чека.

  • Jure Franko

   Prije svega,niko normalan ne mrzi neki narod,kao sto ni ja ne mrzim srpski narod..ali izvinut ćeš me,ja tebe ne mogu smjestiti u „drustvo“ Ivane Španović..Novaka Đokovica…Milene Dravić..Srdjan Karanović..Rajko Grlić…itd…vjerovatno ni genetski ne pripadaš ovim ljudima..zloduh vremena netolerantne,agresivne SPC..zaostale, necivilizacijske ambicije SANU..

  • Simerijanac

   Ни је вас не мрзим Сабахудине, пошто сте и мржње недостојни.
   А у те Србе које набрајаш требао си навести и једног Николу Теслу, Јована Дучића, Михајла Пупина и наравно Ива Андрића који вас је најбоље описао и за тај опис добио ни мање ни више но- Нобелову награду.

  • Zoran

   Злочине сте чинили ви, папинци, ђавољи накот. Од када се зна за вас. Нема ничега доброг у вама. Смрдљиво смеће и ништа више.

  • Jure Franko

   Meni je žao što si ti vjerovatno neobavijesten,izmanipuliran……….–nema dana,a da ne pročitamo kako je u SAD otkriven,utamničen još jedan od pripadnika srbijanskih skupina iz 90- ih…
   Sama pripadnost nekoj od srbijanskih skupina RS..RSK…VJ..
   za demokratske zemlje znači kriminal…nijedna medjunarodna granica za zlocince nije sigurna..česta je vijest da je neki od tih uhapsen na Crnogorskoj granici ili na Makedonskoj granici ili Austrijskoj ,ali šta ja hocu da kažem?…to nije dovoljno…agresivna SPC..aveti prošlosti kao Dobrica Ćosić…SANU…su radili sustavne zlocine na teritoriji Yu.i za to su trebali biti sustavno kažnjeni.

  • Zoran

   Крв је на твојим рукама, ти си злочинац. Казна стиже.