Прочитај ми чланак

ХАГ ОДБИО превремено ослобађање „српског Хитлера“

0

Хаг, Београд -- Хашки суд одбио је захтев босанског Србина Горана Јелисића да буде превремено ослобођен са издржавања казне од 40 година затвора.

елисић је осуђен на 40 година због злочина над Муслиманима и Хрватима у Брчком 1992.

Председник судског Механизма, правног наследника Хашког трибунала, одлуку донео је у мају ове године, а данас је из суда објављена верзија за јавност.

Одбијајући захтев, судија Теодор Мерон прецизирао је да ће Јелисић издржати две трећине казне – што је нужан услов да његов захтев буде размотрен – тек у октобру 2020.

Мерон је условно признао умањење казне Јелисићу од 1.440 дана, коју су му одобриле власти у Италији, где издржава казну. Међутим, то умањење према Мероновом мишљењу не мора да буде урачунато у две трећине издржане Јелисићеве казне, када за то дође време.

Захтев за превремено ослобађање, Јелисић је поднео и на основу одлуке италијанског суда по којем му је казна смањена са 40 на 30 година затвора.

Према образложењу из одлуке судије Мерона меродавна је само пресуда коју је Јелисићу изрекао Хашки трибунал.

Против превременог ослобађања Јелисића, судија Мерон је у обзир узео и тежину злочина за које је он био осуђен.

Јелисић је пред Трибуналом у октобру 1998. признао кривицу за вишеструка убиства и нехумана дела у Брчком, током рата у БиХ. Та дела су квалификована као злочини против човечности и кршење закона и обичаја рата.

Био је оптужен и за геноцид, али по тој тачки није проглашен кривим. Апелационо веће Трибунал потврдило је казну од 40 година затвора 2001., а Јелисић од 2003. казну издржава у Италији.

У одлуци, судија Мерон подсећа да је Јелисић пред Трибуналом сам признао да се називао „српским Адолфом Хитлером чија је мотивација и циљ било убијање Муслимана“.

У италијанском затвору, где издржава казну, Јелисић је, како пише у одлуци, протеклих година радио у кројачкој радионици и фабрици аутомата за кафу. Затворске власти описују га и као „стидљивог“ и „резервисаног“, уз напомену да је на курсу фотографије показао „значајну уметничку осетљивост“.

Из Хага је нешто раније објављено да је одбијен и захтев бившег генерала МУП Србије Сретена Лукића за превремено ослобађање.