Прочитај ми чланак

ГРАД У КОМЕ ЈЕ АНЂЕО отпевао Богородичину химну

0

"Новости" у светогорској престоници Кареји, скривеној у густим шумама Атоса. Ту су и једине светогорске продавнице прехрамбене робе, одеће, обуће, алата, икона...

Кареја је, иако само минијатурна варошица окружена густим шумама, једини и главни град Свете Горе. Као и свака престоница, и она има ресторане, хотел, пошту, путничку агенцију, државно-управне зграде и полицију. Ту су и једине светогорске продавнице прехрамбене робе, одеће, обуће, алата и специјализоване радње с црквеним потрепштинама, иконама и монашким рукотворинама.

панорама Кареје, Ораховице

Најважнија зграда у Кареји је Протат, влада монашке републике која је дуже од миленијума духовни и управни центар Свете Горе Атонске. Испред њене велике беле зграде налази се древни Протатон, најстарија светогорска црква која је у садашњем облику подигнута у 10. веку на темељу још старије.

Ту је, каже предање, анђео Господњи прерушен у младог монаха први пут отпевао најлепшу химну Богородици „Достојно јест“ пред иконом која и сад стоји у олтару опточена сувим златом које блиста у полумраку храма. Присуство богослужењу у Протатону док гласови старих химни брује међу зидовима украшеним предивним фрескама из 13. века је један од најупечатљивијих доживљаја на Светој гори.

Кареја

Кад се од протатске цркве крене удесно и навише уским медитеранским уличицама стиже се на брдашце где је испосница Светог Саве. У њеној малој келији отац српске цркве подвизавао у највећој аскези и написао најстрожи типик на Светој Гори, кога се и данас придржавају одабрани калуђери.

Верници имају слободан приступ испосници и богослужењима, а малом храму пред чудотворном иконом Богородице Млекопитатељнице није необично видети поклонике који који дуго ничице леже на поду.

Протатска црква

Нажалост, водичи ретко воде српске ходочаснике да упознају светогорску престоницу, иако се до ње веома лако стиже из главне светогорске луке Дафне у коју пристају сви бродови. Између ње и Кареје непрестано круже аутобуси и такси-минибуси, а они који воле пешачење узбрдо овај пут могу да превале за око три сата.

ЦАРСКИ СКИТ

Преноћиште у Кареји је најбоље резервисати у Скиту Светог Андреја, који је у 19. веку изградила царска Русија. Његови стари огромни конаци, иако оронули, и даље примају велики број ходочасника.

седиште Монастириаке, (центар преко којег се продају светогорски производи – манастира, монаха..)

После Октобарске роволуције овај скит је остао без новца и монаха, па су га преузели Грци, као и руски филозофско-богословски факултет Антонијаду. Искусни поклоници најчешће траже и добијају благослов за посету Светој Гори од управе Светоандрејског скита чија је црква је била највећа на Балкану, све до изградње Храма Светог Саве у Београду.