ДА ЛИ ЈЕ НОРМАЛНО ДА СУДБИНУ СРПСКОГ КОСОВА решавају Бошњаци?!

7

Можда ће понеко од читалаца замерити што се ових дана често бавим Расимом Љајићем, али морам. И он се баш зачепао да решава судбину Космета. Као да нема друга посла. Од свих оних којима се Вучићев предлог о “унутрашњем дијалогу” допао он је, уз Тачија и Јелену Милић, свакако најгласнији и најагилнији. Само у последњих десет дана на ту тему новинарима се обратио три пута. Последњи пут, пре два дана у Гучи, обавестио нас је да ће његова партија СДПС тачно 1. септембра изаћи са платформом о Косову.

Срдит Марко језди низ Косово,
рони сузе низ јуначко лице,
а кроз сузе гњевно проговара:
„Ој давори, ти Косово равно!
Што си данас дочекало тужно,
после нашег кнеза честитога,
да Арапи сад по теби суде!
Ја срамоте поднети не могу…
“Марко Краљевић укида свадбарину” – Народна песма

Можда ће понеко од читалаца замерити што се ових дана често бавим Расимом Љајићем, али морам. И он се баш зачепао да решава судбину Космета. Као да нема друга посла. Од свих оних којима се Вучићев предлог о “унутрашњем дијалогу” допао он је, уз Тачија и Јелену Милић, свакако најгласнији и најагилнији. Само у последњих десет дана на ту тему новинарима се обратио три пута. Последњи пут, пре два дана у Гучи, обавестио нас је да ће његова партија СДПС тачно 1. септембра изаћи са платформом о Косову.

„Тада ћемо изаћи са нашим виђењем решења, да ли ће се то неком свидети или не, да ли ће то неко користити или не, то већ није на нама”(1) – био је искрен Љајић. Нема сумње, некадашњи представник Алије Изетбеговића за Србију (секретар СДА са специјалним овлашћењима) након успешног хашког прокураторства над Србијом, види нову шансу за обављање своје сложене мисије у Србији. И већ има план у три корака о коме сам недавно писао.(2) Укратко, први корак је наводно повећање трговинске размене са “Косовом” (као другом државом), други – формирање ЗСО и заштита српских културних баштина (у другој држави) и трећи, разговори о статусу (ради формализовања друге државе).

Само, у Гучи је тај трећи корак прецизирао. „Након тога (прва два корака, прим.аутор) би уследио период од пет година да видимо како то функционише, да тестирамо договорено, а онда бисмо имали конференцију о решавању коначног статуса”(3).

Шта би још, после свега што нам је урадио, требало да нам каже да би разумели његове намере, питам се?

Но, на тему Косова, огласио се и други Вучићев Бошњак, муфтија прерушен у политичара, Муарем Зукорлић. У интервјуу за босански портал “Инс” рекао је:

„Обрадован сам чињеницом да је председник Србије Александар Вучић покренуо то питање, да је имао храбрости да каже: ’Господо Срби, морамо имати снаге да се суочимо са питањем Косова, са свим оним што оно јесте и са свим слојевима горчине, те да видимо шта ћемо са тим питањем“.(4)

То, међутим, није све. Зукорлић је указао да у Србији „постоје нека промишљања да у дијалог и решавање питање статуса Косова треба укључити и питање РС“(5), и упозорио да је неприхватљиво размишљати на начин да један део територије или утицаја на Косову може или треба да се компензује угрожавањем територијалног интегритета Босне и Херцеговине. “Свако повезивање РС и Косова значи директан атак на територијални интегритет БиХ“(6) поручио нам је Зукорлић. Свима, па и Вучићу.

Дакле, грађанин и политичар Србије, који учествује у Вучићевом “унутрашњем дијалогу”, који је и скупштински посланик, сматра да територијални интегритет Србије може да се угрожава, и да он треба да учествује у томе, али брине за интегритет БиХ. Да ли је то нормално? Да ли је нормално да судбину српског Косова решавају Бошњаци?!

Нормално је, браћо и сестре, јер ово више није наша, већ Вучићева Србија…

1. www.politika.rs/scc/clanak/386706/Ljajic-SDPS-1-septembra-predstavlja-platformu-o-Kosovu
2. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/analiza-vesti/balkanske-skice-ljajic-u-dijalogu/
3. www.politika.rs/scc/clanak/386706/Ljajic-SDPS-1-septembra-predstavlja-platformu-o-Kosovu
4. www.nspm.rs/hronika/muamer-zukorlic-pozdravljam-hrabrost-aleksandra-vucica-da-otvori-pitanje-kosova.html
5. Исто
6. Исто

 • Već od prve rečenice ne mogu da se složim sa tekstom. Nije se Rasim upregaod a rešava, nego mu je ubačen „vruć krompir“. U ovoj zemlji se svi vrući krompiri uvaljuju nacionalnim manjinama: Rasim Ljajić predsedava Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom (to je posao zbog koga će vas u Srbiji mrzeti, pa onda daj da mrze nekoga ko nije Srbin). Na istu foru je i ovo sa Kosovom: biće tu rešenja koja nam se neće svideti, pa hajde da svalimo na nekoga ko nije Srbin – nek mrze njega (što rekao Radovan III „Jelenče neka ide prvi – ako pucaju, ubiće njega i baš nas briga!“). Tako se to radi u Srbiji, dragi moji sunarodnici.

 • Херцеговина

  Морете ли замислити овако нешто:
  Срби из федерације бејха, (не наше државе Републике Српске) уређују односе муслимана и римокатолика у федерацији.
  Да изиђемо , напримјер са нашим виђењем проблема у Посушју, Љубушком и околини.
  Е, тако то изгледа кад Расим и муфтија забадају носине у туђа посла.

 • dr Srbivoje

  Svaka cast na analizi. Taj dvostruki standard koji su SAD uveli ovde i obilato finansirali preko U92 i NVO partija doveo je do toga da ovi sasvim normalno bi da dijaloguju o granicama Srbije ali onda u isto vreme upozoravaju kako su neke njihove granice svete, Srbiju bi oni da cerupaju i dele i to im je normalno ali eto npr. tzv PiH ne sme niko da dira, cak i granice Kosova su „nepromenljive“ grme oni, e yebo sam vam sve gadno nece moci vise da sanjate srpske teritorije prosla su ta vremena a svet je zbog takvih u 3 svetskom ratu.

  • Soko Sokolov

   Пустите др. Србивоје двоструке стандарде САД-а! Иако добро знате да је Расим Љајић, један од пионира разбијања Југославије, а самим тим је и подржао прогоне и убијања Срба у бившим републикама, ви га непрестано ОДРЖАВАТЕ на мјесту министра србијанске владе. Знате ви да је он један од оснивача СДА, која има руке до рамена натопљене српском крвљу. Па шта очекујете од Љајића и њему сличним? Када смо вам говорили и писали о томе шта су Хрвати и муслимани говорили 90-тих, или нас нисте хтјели чути, или сте нам се смијали. Говорили су да ће само „београдски пашалук“ остати Србима.
   Послије КиМ, на ред долазе Рашка, Војводина и јужна Србија, а ви размислите мало о томе. Препуна је Србија оних коју су изузетно ГЛАСНИ, који се оглашавају на све стране, а не осјећају се Србима, или глуме „свјетске грађане“ ради својих личних и материјалних разлога.
   Последњи тренуци су дошли да се ГЛАСНО чује и РИЈЕЧ ПРАВИХ СРБА, патриота, који воле своју вјеру, свој народ, своје огњиште, свој језик, своје писмо, своју традицију!

 • Aljeka

  Не господо, не. Судбину Косова вам решава Албанац, то јест ја а Бошњак ме само испомаже. Не брините, биће брзо и безболно. Ви ћете увек моћи да дођете у Пашалук, отворена је Икеа можете да изјајарите три кафе за 99 динара, шта вас брига за Косово?

  • Soko Sokolov

   Када скинеш ову слику, лајковат ћу те. Овако могу само могу пречутно да се дивим твом сарказму и веома смишљеним кпоментарима.

  • Aljeka

   У томе је проблем господине Соколов, ви чекате мене да се скинем. Начекаћете се господине.