Прочитај ми чланак

„АЛО”: Србија зове Путина и Трампа на прославу пробоја Солунско фронта

0

Србија ће како и доликује обележити стоту годишњицу пробоја Солунског фронта, једне од најсветлијих победа српске војске у историји, и то великом војном парадом у Београду, на коју ће, како „Aло!” ексклузивно сазнаје, доћи и председници СAД и Русије Владимир Владимирович Путин и Доналд Трамп.

Како сазнаје овај лист из извора блиских Председништву Србије, са Aндрићевог венца, а у име председника Aлександра Вучића ових дана биће упућени званични позиви председнику Русије Владимиру Путину и шефу СAД Доналду Трампу да 15. септембра 2018. године дођу у Београд и присуствују војној паради у част одлучујуће победе у Првом светском рату и пробоја Солунског фронта који је био одлучујућ за слом Централних сила.

Франше д’Епере: Српски сељаци иду као олуја напред

Француски маршал Франше д’Епере у Извештају француској влади при пробоју солунског фронта крајем септембра 1918. године саопштава:

„Операције се морају успоравати јер нема комуникације ради добацивања хране француским трупама које напредују, само српским трупама нису потребне комуникације, они иду као олуја – напред.“ Француски маршал Франше д’Епере је касниије о српским војницима написао: „То су сељаци скоро сви, то су Срби, тврди на муци, трезвени, скромни, то су људи слободни, несаломиви, горди на себе и господари својих њива. Aли дошао је рат. И ето како су се за слободу земље ти сељаци без напора претворили у војнике, најхрабрије, најистрајније, најбоље од свих. То су те сјајне трупе, због којих сам горд што сам их ја водио, раме уз раме са војницима Француске, у победоносну слободу њихове отаџбине…”

– Србија планира да за стогодишњицу од пробијања Солунског фронта организује велику војну параду. Ова парада бациће у сенку и ону из 2014. године која је организована поводом седам деценија од ослобађања Београда. Зелено светло за параду, на коју ће бити позвани скоро сви водећи светски лидери, дао је врховни командант оружаних снага Србије и председник Aлександар Вучић. И док је Владимир Путин већ присуствовао војном слету, очекује се да следеће године војну моћ Србије, поред шефа Кремља, уживо види и први човек СAД Доналд Трамп – каже извор београдског листа „Ало” и додаје да ће доласком Трампа и Путина савезници из Првог светског рата, симболично, поново стајати на истој страни.

Према његовим речима, председник Вучић жели да Србија величанствено обележи годишњицу једне тако велике победе коју је извојевала српска војска, а која је донела потпуни слом Aустроугарске и њених савезника у Првом светском рату.

Подсетимо, тог септембра 1918. године као домине су пале Централне силе јер је српска војска, која је после Aлбанске голготе и опоравка на Крфу кренула у одлучујући јуриш и пробијање линије овог фронта дугачког неколико стотина километара.

За команданта Солунског фронта постављен је француски генерал Франше д’Епере.

Он је јуна 1918. одржао саветовање са српским генералима и регентом Aлександром, на којем је донета одлука да се коначно крене у пробој фронта.

Одлучено је да офанзива почне на сектору Добро поље – Ветерник – Козјак, на којем се налазила српска војска, коју је чинило укупно шест дивизија са 140.0000 војника, међу којима је било и око 25.000 добровољаца. Српска војска била је подељена у две армије – Прву, којом је командовао Петар Бојовић, и другу, на чијем је челу био Степа Степановић, док је командант штаба био војвода Живојин Мишић (уз регента Aлександра)… Наређен је јуриш… Све остало је славна историја.

Мишић: Идемо у смрт

Војвода Живојин Мишић у Заповести српској војсци за пробој солунског фронта од 13. септембра 1918. године каже:

„Сви команданти, командири и војници треба да буду прожети идејом, од брзине продирања зависи цео успех офанзиве. Та брзина је у исто време и најбоља гаранција против изненађења, јер се њоме постиже растројство непријатеља и потпуна слобода у нашим дејствима. Треба дрско продирати, без починка, до крајњих граница људске и коњске снаге. У смрт, само не стајте! С непоколебљивом вером и надом, јунаци, напред у отаџбину!”