Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВИ АРАПИ ОПЉАЧКАЛИ СРБИЈУ Државна помоћ Ер Србији вишеструко већа од профита

0

Ер Србија, авиокомпанија у власништву државе Србије и Етихада из Уједињених Арапских Емирата, остварила је добит од 900.000 евра уз дотације државе од 40 милиона евра, пише лист Данас.

Током 2015. и 2016. године Етихад позајмљивао Ер Србији новац уз високе камате, а само на провизијама узео осам милиона евра.

Национални авиопревозник Ер Србија у 2016. забележио је добит од 105 милиона динара (око 900.000 евра) недавно је саопштио менаџмент компаније. Оно што Ер Србија није објавила је да је у току 2016. године примила субвенције од државе вредне 4,95 милијарди динара (око 40 милиона евра), пише Данас.

Субвенције (које се књиже као пословни приход) су чиниле 14 одсто укупних прихода из пословања ове компаније од око 320 милиона евра који су били већи за пет одсто у односу на оне из 2015. године.

Упркос расту прихода из пословања и субвенција (које су била милијарду динара мање него у 2015) Ер Србија је забележила губитак из пословања од 309 милиона динара, наспрам добити из пословања од 487,7 милиона у 2015. години.

Добит је остварена пре свега захваљујући ставци ,,остали приходи” од милијарду динара у којима су приходи од наплаћених пенала и наплаћена потраживања која су раније отписана.

Ер Србија је у прошлој години платила и порез на добит, али свега 499.000 динара или око 4.000 евра. Са пореским ослобођењима и пореским губицима, Ер Србија је платила порез на добит по ефективној пореској стопи од 0,47 одсто. Иначе стопа пореза на добит у Србији је 15 одсто.

Како изгледа партнерство Етихада и Републике Србије у Ер Србији могу да илуструју и кредити које су оба власника одобрили овој компанији.

Наиме, у септембру 2015. године фирма ЕА партнерс, фирма за посебне намене Етихада задужена за прикупљање новца на тржишту и финансијске пласмане основана у Холандији, је одобрила кредит Ер Србији од 56,5 милиона евра. Том приликом су наплаћени ,,трансакцијски трошкови” од целих 6,55 одсто или 3,7 милиона евра за колико је умањена сума коју је Ер Србија повукла.

У мају 2016. године иста фирма је одобрила Ер Србији кредит од 63 милиона евра уз исту провизију од 6,55 одсто односно 4,1 милиона евра. Годишња каматна стопа на оба (петогодишња) кредита је 6,95 одсто уз квартално увећање од 0,17 одсто.

Да би се стекла слика колико су то велике камате, илустративан је податак да је држава Србија преко Фонда за развој у јануару ове године одобрила Ер Србији кредит од 14 милиона евра по каматној стопи од 3,5 одсто.

Економисти указују да ови скупи кредити од стране власника компаније представљају класичан пример кориштења трансферних цена. Економиста Милан Ковачевић истиче да би држава требало да призна трошкове само за тржишну каматну стопу која се сада креће око два, три одсто, а да на остало плати порез на добит.