Прочитај ми чланак

БРУКА Бившег директора „Инфостана“ суд „ЖЕСТОКО“ казнио због афере са осигурањем

0

Веселин Марковић, тадашњи директор “Инфостана”, разрешен је дужности у октобру 2015. године након што је експлодирала “Афера осигурање”, односно када се на септембарским рачунима (2015.) нашла и ставка осигурања домаћинства од 200 динара. И отишла на адресе скоро 390.000 Београђана.

– Учинио је нешто без знања Скупштине града, Управног одбора предузећа, а на штету грађана Београда. Ово је први пут да у свом мандату тражим нечију оставку и волео бих да буде последњи јер овако нешто не сме да се дешава – рекао је тада градоначелник Синиша Мали.

Проблем је био што се на рачуну нашла ставка од 200 динара, али нигде није јасно стајало да је њено плаћање – необавезујуће.

Међутим, колико је шокантна била сама афера, исто толико је и њен судски расплет о којем је јавност данас обавестио Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности. Он је објавио судску одлуку у којој јасно стоји да је због невероватних поступака “Инфостан” кажњен са 400.000 динара, а сам Марковић са “чак” 10.000 динара.

Ове “драконске” казне су добили јер су “вршили обраду података о личности 383.000 корисника комуналних услуга, за потребе наплате премије осигурања у корист једне приватне осигуравајуће куће, у сврху различите од оне одређене законом, без правног основа…”

Веселин Марковић је, пре него што је обављао функцију директора “Инфостана”, био и први човек “Градског стамбеног”.