Прочитај ми чланак

БЕОГРАДСКИ СПЛАВОВИ – осињак дроге, шунда и медиокритета

0

Пре неколико дана водио сам подужи разговор са својим добрим пријатељем Душаном и сасвим случајно, дотакли смо тему сплавова у Београду. Упитавши га шта мисли о сплавовима и ноћним клубовима, у једној реченици дао је изузетно реалистичну дефиницију: „Сплавови су осињак медиокритета.“

Овај разговор подстакао ме је да изнесем субјективно мишљење на ову тему што ћу и урадити у предстојећем тексту.

Сплавови у Београду дуго постоје као вид „провода“ али своју дефинитивну популарност стекли су у протеклих неколико година, у којим је готово све што се наметало као популарно обично са собом доносило и лош утицај по јавни морал и традиционалне вредности, што је управо и овде случај.

Неки од најпознатијих сплавова у Београду су: Блејвоч, Ривер, Фристајлер, Порт, Хот мес, Шејк енд Шејк… Ови сплавови имају изузетно висок профит од посећивања, нарочито када се организују и журке. Важно је напоменути да је овај профит искључиво приватан профит и град Београд нема никакве бенефиције од ових објеката осим локалне административне таксе за плутајуће објекте у износу од 3.645 динара, која је уведена одлуком градског менаџера Горана Весића, као и мноштво регулација и правила везаних за сплавове и понашање на истим.

Нема потребе ни говорити какво се културно стање може срести на таквим местима… Најважнија од датих регулација која је још одавно законски изјашњена јесте следеће правило: малолетницима је забрањен улазак на сплавове! Највећи проблем када говоримо о сплавовима управо и представља мноштво малолетника, нарочито женског пола, који улазе на поменуте сплавове претварајући се да су пунолетни. Контрола на овим сплавовима је приватна и нема никакве везе са државним органима који су надлежни да врше проверу. У обезбеђењу дотичних пловних објеката често су радили јако „сумњиви“ људи за које се касније испостављало да припадају криминалном миљеу, неретко тек након што су бивали упуцани на истим тим сплавовима од стране супарничке криминалне екипе.

Такво обезбеђење није ни близу довољно да држи стање под контролом што се и доказало када су се догађала многа убиства, гурања у реку Саву, отмице, бацања експлозивних направа… Такође се и више пута дешавало да Жандармерија изврши рацију у оваквом објекту и пронађе мноштво малолетника у алкохолисаном стању (продаја алкохола је тамо обезбеђена пунолетним лицима али нико не контролише малолетнике који су се представили као пунолетна лица) као и велике количине кокаина у њиховим џеповима. И у целој тој ситуацији, нико тренутно не ради на питању тога зашто свакодневно дозвољавамо да стотине малолетника у Београду бива изложено таквом окружењу и пороцима, иако је законски изречено да је таква активност као што је улазак на сплав забрањена малолетним лицима. Овај проблем мора се решити са два аспекта, са аспекта кућног васпитања и са аспекта пооштрене контроле од стране органа реда.

Многи родитељи нису ни свесни опасности која вреба њихову децу па им дозвољавају одлазак на овакве журке, све уз пратњу својих другова.

Редовна контрола и провера личних исправа од стране дежурног комуналног полицајца на улазу у овакве објекте или просторе на којим се налазе овакви објекти избрисала би било какву могућност пуштања малолетних лица у дате објекте а и побољшала безбедност у истим.

Можемо само да се надамо да ће овај растући проблем бити ускоро решен и да ће тај потез утицати на преображај из стања декаденције и глорификације медиокритета у једно здравије, традиционално оријентисано и културније српско друштво.