Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Треба да направимо осовину са Албанцима -без промене Устава нема пута ка ЕУ

0

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се види да у Србији нема довољно храбрости да се Устав промени и упозорио да би то могло зауставити пут Србије ка Европској унији.

„Ако не будемо имали довољно снаге да променимо Устав, а видим да је немамо, наш пут ка ЕУ ће бити заустављен”, рекао је Вучић гостујући на ТВ Пинк.

Вучић је оценио да они који неће да мењају Устав желе да све остане као и данас, а они који хоће – желе да се одрекну Косова, те се у том зачараном кругу не може доћи до решења.

„Да имамо Октроисани устав и да га донесемо на силу, не пада ми напамет”, рекао је Вучић и додао да Устав мора да буде резултат широког консензуса.

Вучић је оценио да Србију нерешено питање Косова много кошта, да су зато све идеје о решавању косовског питања добродошле, те да је важно да се од септембра дијалог додатно институционализује.

„Поставља се суштинско питање, да ли ћемо имати довољно храбрости да себи погледамо у очи и кажемо ово је реално а ово није и да онда дођемо до озбиљних решења”, рекао је Вучић гостујући на ТВ Пинк и додао да „није на њему да има ‘готово’ мишљење” већ да саслуша људе и да се заједнички додје до решења.

Према његовим речима, на њему је да нађе незадовољавајуће решење, јер само такво може бити компромисно.

„Све идеје су добродошле, све слушам, неопходно је да се дијалог додатно институционализује у научним форумима, у цркви, са цивилним друштвом, да разговарамо о свему… да видимо шта можемо да очекујемо од будућности и шта су последице једне и друге опције”, рекао је Вучић, коментаришући две опције о којима се говори у јавности да по питању Косова не треба ништа радити или да све треба предати Албанцима.

Председник је рекао да није присталица теорија “одреците се свега и тако ћете добити све” јер су ствари много сложеније.

На питање колико Србију кошта нерешен проблем са Албанцима, Вучић је рекао „много”.

„Никада не волим да говорим о томе, наша државна каса била би значајно пунија, како год да решимо проблем, са друге стране решавање дугорочног односа са Албанцима ослобађа енергију, заједнички можете да лобирате, а не једни против других, Србији приближавате луку Драч, Албанцима отварате путеве кроз Србију, да нам остављају новац и не иду три дана дуже до Европе, преко Црне Горе и Хрватске”, рекао је Вучић.

Он је подсетио да у разговорима са Приштином учествује пет година и да заједно са још неколико људи зна сваки детаљ, детаљ сваког привредног субјекта на Косову, као што су Газиводе, Валач, да је изучио хиљаде и хиљаде страница и да је свестан тога колико је то сложен и компликован проблем.

Важно је, оценио је Вућић да се са Албанцима уреде односи и то једном за свагда, јер како је оценио “ако направимо осовину мира и стабилности на линији север-југ на Западном Балкану, између два највећа народа, Срба и Албанаца, у наредних 100 година решили смо 80 одсто наших политичких проблема”.

„Моја нада није велика, али не бих улазио у то да та нада не постоји”, рекао је Вучић и додао да је свестан да му Србија неће опростити без обзира какав компромис направи. Додао је да зна последице и политичке и личне за онога ко у томе учествује.

Потребна су нам стратешка партнерства са Албанцима, јер су они нација у нарастању за разлику од нас, рекао је Вучић и додао да такође преостаје и решавање питања односа са Бошњацима.

Према речима Вучића, када је реч о решавању косовског питања, не одлучује се о прошлости и садашњости већ о будућности.

Вучић је додао да је захвалан редитељу Душану Ковачевићу који је говорио о косовском питању и будућности Србије на отворен начин, а како је рекао, захвалност исказује јер се наслушао јунака који би све бранили туђим, а не својим срцем.