Прочитај ми чланак

ТОМПСОН ДОБИО ПРИЈАВУ ЗБОГ НЕПРИМЕРНИХ ПЕСАМА, ПА ОДГОВОРИО: „За дом спремни“

0

Певач Марко Перковић Томпсон објавио је на свом Фејсбук налогу песму "Чавоглаве", уз поруку "Поздрав уз песму која је настала у Домовинском рату" и усташки поздрав "За дом спремни", а поводом пријаве против њега због кршења Закона о прекршајима против јавног реда.

Против Томпсона јуче је поднета пријава због кршења Закона о прекршајима против јавног реда на концерту у Слуњу, преноси Вечерњи лист. Како се наводи, даљом истрагом ће се утврдити идентитет евентуалних других људи које су током концерта у Слуњу 5. августа реметили јавни ред и мир.

Портпаролка карловачке полиције Сенка Старовешки потврдила је Хини да је прекршајно пријављен извођач због кршења чланка пет, којим се брани истицање непримерених симбола, текстова, слика или цртежа, као и извођење или репродуцирање песама, музике или текстова који ремете јавни ред и мир.

Криминалистичко истраживање пре свега значи да ће се темељем снимака и фотографија покушати установити идентитет других особа против којих би се онда накнадно поднели обавезни прекршајни налози, рекла је Старовешки.

Осим полиције, бројне су новинарске екипе током суботе снимиле скандирање усташких поздрава и певање непримерених песама, те одећу и барјаке дела публике с отиснутим усташким поздравом „за дом спремни“, гласно скандирање „за дом спремни“, што нико није прекидао, чак ни током говора министра хрватских бранитеља Томе Медведа.

Касније, на Томпсоновом концерту снимљене су бројне особе с тим поздравом на мајицама и слично, што је објављено и по порталима и друштвеним мрежама, те полиција, како каже Старовешки, тек треба да утврди њихов идентитет.

Али је идентитет певача који је с позорнице запевао песму “Бојна Чавоглаве” познат, као и чињеница да та песма почиње с узвиком “За дом спремни” због чега је прошле године на прослави Олује у Книну био прекршајно пријављен и на Прекршајном суду новчано кажњен, те је касније рекао да је тај поздрав део песме која „није забрањена и која негује сећање на Домовински рат“. Старовешки је пак појаснила да закон прецизира да су прекршаји против јавног реда и мира дела којима се на недозвољен начин ремети мир, рад или нормалан начин живота грађана, ствара немир, нерасположење, узнемиреност или вређа морал, те угрожава општаа сигурност људи и имовине.