Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ ТВРДИ: Вежбе са Русијом су новост, а не са НAТО

0

Мирослав Лазански, посланик Српске напредне странке, за Данас о првој НAТО вежби на територији Србије.

Оно што бих ја истакао као новост јесте чињеница да ћемо ускоро по први пут имати вежбу само са руском армијом, дакле само наше две војске. Е, то је новост, а не вежбе са НAТО – оцењује саговорник Данаса.

Вежбе са НAТО нису никаква новост, оне се одржавају годинама уназад.

До сада смо имали бројне вежбе са чланицама НAТО у бази Југ, учествовали смо на вежбама са Северном алијансом у Бугарској, Румунији, а и бројчано имамо много вежби са НAТО него са Русијом. Оно што бих ја истакао као новост јесте чињеница да ћемо ускоро по први пут имати вежбу само са руском армијом, дакле само наше две војске. Е, то је новост, а не вежбе са НAТО – оцењује за Данас Мирослав Лазански, посланик Српске напредне странке у Скупштини Србије, упитан како коментарише то што ће се на јесен одиграти прва заједничка војна вежба са земљама чланицама НAТО на територији Србије.

На питања о сарадњи са НAТО, саговорник нашег листа одговара о појачавању војних веза са Руском Федерацијом, подсећајући да до 2012. године то није био случај.

– Ми у последњих неколико година имамо интензивне војне вежбе са Русијом, а то није био случај раније када смо вежбали само са НAТО. Ми треба да балансирамо докле год постоје могућности и околности за балансирање. Дакле, треба да имамо војне вежбе и са НAТО и са Русијом. Да ли је некоме драго због тога што ће НAТО да вежба на територији Србије, то је друго питање. Да ли ће Русима да смета то што НAТО вежба овде? Сигурно да хоће. Као што ће ЕУ и НAТО да сметају наше заједничке вежбе са Русијом – истиче Лазански за наш лист.

Он закључује да једино што Војска Србије не би требало да чини јесте да има војне вежбе са НAТО у Украјини или у балтичким земљама, јер то, како каже, била директна провокација упућена Русима.

 Министар одбране Aлександар Вулин изјавио је јуче новинарима да „РЕГЕX 2018“ није НAТО вежба, већ да је то регионална иницијатива која постоји од 2013. године. Према његовим речима, Србија је неутрална земља, која неће ући у НAТО док је Aлександар Вучић председник државе и врховни командант и док је он министар одбране.

„До сада се та регионална иницијатива спроводила у Турској, БиХ, Грчкој, Јордану, а идуће године ће бити код нас. То је командно-штабна вежба која ће бити подржана одређеним рачунарским симулацијама, и то су вежбе које су се и раније одржавале на простору наше земље. Прва вежба таквог типа урађена је 2010. године. Ово није НAТО вежба, већ регионална иницијатива и ништа друго“, рекао је Вулин одговарајући на питање новинара о НAТО вежби на територији Србије, јуче у Ваљеву.

Радио Слободна Европа објавио је пре два дана да ће следеће године бити одржана војна вежба НAТО-а у Србији и да је то потврђено у Министарству одбране. Србија је до сада кроз Партнерство за мир као посматрач учествовала у 20 војних вежби НAТО.