Прочитај ми чланак

КРАЈ ТРГОВИНСКОГ РАТА Хрватска вратила таксе на старо

0

Министарство пољопривреде Хрватске изменило је Правилник о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима са 270 на 12,6 евра.

До промене правилника дошло је након жестоких реакција суседних земаља погођених хрватским мерама, због чега је премијер Андреј Пленковић наложио измену тих прописа.

© Фото: Управа царине

Измена се односи на накнаду за контролу усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима, те износи 90 куна (12,6 евра) за сваку поједину врсту воћа и поврћа у оквиру једне контроле које спроводе пољопривредна и фитосанитарна инспекција.

У саопштењу хрватског Министарства пољопривреде наводи се да је са суседним државама договорено да од сутра нема трговинских блокада на границама.

Такође, у сарадњи са суседним државама Министарство пољопривреде Хрватске анализираће цене накнада инспекцијског надзора у окружењу како би се осигурала заштита потрошача и конкурентан положај пољопривредника на начин који неће ометати трговинску размену.

Министарство очекује да се у кратком року организује састанак на тему кориштења агрохемијских средстава која немају одобрење за употребу у Еуропској унији, како би се пољопривредни произвођачи из суседних земаља што квалитетније и брже прилагодили ЕУ правилима.

„Заштита потрошача ће и надаље бити први приоритет Министарства пољопривреде, а инспекцијски надзор воћа и поврћа спроводиће се истим интензитетом. Свака пошиљка воћа и поврћа која се увози у Хрватску мора и даље бити у складу с општим тржишним стандардима“, наводи се у саопштењу.

Министарство пољопривреде је најавило ће, као и до сада, интензивно радити на мерама осигурања квалитетне и здравствено исправне хране која се продаје у радњама у Хрватској.

Правилник ће бити објављен у петак, 11. августа.

Хрватска је прошле недеље подигла накнаду за инспекцијски надзор с 90 куна (27.70 КМ) на 2.000 куна (527 КМ), што је изазвало огромно негодовање земаља у региону, јер је тиме такса увећана за чак 22 пута.

Србија је на тај потез одговорила контрамером. Тако је осим фитосанитарне и ветеринарске контроле, све прехрамбене производе из Хрватске Царинска управа од петка подвргавала и лабораторијској анализи. Европска комисија позвала је све стране да се суздрже, избегну ескалацију те да учине све како би разрешиле ово питање кроз консултације у које ће ући у доброј вери.

Љајић: Завршен царински рат, све по старом правилнику

„Царински рат“ земаља региона са Хрватском је завршен, изјавио је министар трговине Расим Љајић и додао да ће се и убудуће таксе за надзор воћа и поврћа плаћати 90 куна, по старом правилнику.

– Чуо сам се министром Томиславом Толушићем (хрватски министар пољопривреде) који ме је обавестио да ће Хрватска вратити правилник на старо решење – рекао је Љајић новинарима.

Навео је да је то задовољавајуће решење али да нема места тријумфализму, нити томе да неко проглашава победу и пораз.

– Једино је важно да се обезбеди слободан проток роба и да се уклоне баријере. То је у интересу наших економија и привреда, али и добросуседских односа у читавом региону – навео је он.

На питање шта ће бити са пољопривредницима који су по новим таксама већ радили и да ли ће држава тражити да им се врати новац, Љајић каже да једино они сами могу то да ураде.

– Ми као држава не можемо да тражимо, али они могу да траже редовне судске поступке уколико сматрају да су оштећени – каже Љајић и додаје да је држава већ учинила шта је могла и сматра да је то довољно.