Прочитај ми чланак

РУШЕЊЕ ВУЧИЋА У БГД: Бошко суздржан, али не одбацује сарадњу са неким из опозиције

0

Поводом све чешћег помињања Двери као могућег партнера ДС, СДС и ПСГ, Обрадовић суздржан, али не одбацује сарадњу.

Размотрићемо могућности за коалиције за наредне београдске изборе, када буду постојали конкретни предлози, каже Обрадовић за Данас.

Бошко Обрадовић, лидер Двери, не одбацује у потпуности могућност заједничког наступа на изборима у Београду са блоком који би чинили ДС, СДС и ПСГ, а у којем би можда могла да се нађе и странка Вука Јеремића.

Он поводом све чешћег помињања Двери на заједничкој листи са Јанковићем, Тадићем и Шутановцем, на коју га „гура“ Јеремић, којег пак у савез „гура“ лидер ПСГ Саша Јанковић, каже да осим сарадње око фер изборних услова, све остало мора бити предмет разговора и конкретних предлога, програмске платформе и на крају одлуке председништва и главног одбора Двери.

– Размотрићемо могућности за коалиције за наредне београдске изборе, када буду постојали конкретни предлози. За сада Двери остају привржене сарадњи са свима из опозиције за обезбеђивање фер и поштених изборних услова и за пођеднак медијски третман свих учесника на изборима. Све остало мора бити предмет разговора и конкретних предлога, програмске платформе и на крају одлуке председништва и главног одбора Двери. Тек онда ћемо знати да ли ћемо и ако ћемо, са ким бисмо у предизборну коалицију – каже Обрадовић.

Према његовим речима, неозбиљно је излазити са коментарима и дефинитивним одлукама, а да нисмо разговоре привели крају.

– Поготово не желим да се бавим шпекулацијама из медија, а да немам став главног одбора. За разлику од СНС-а, у Дверима странка нисам ја, већ је чине људи који имају своја мишљења и ставове. Кад све то прођемо, имаћемо јасан став о начину изласка на београдске изборе – додаје Обрадовић.

Састанак лидера могуће коалиције ДС, СДС и ПСГ требао би да буде одржан крајем августа. Према нашим сазнањима, после њега би требало да буде јасније да ли се блок шири или не. Очекује се да сваки од лидера јасно каже другој двојици да ли прихвата странку Вука Јеремића у своје редове или не, зашто је то добро или лоше, и да се одреди према позицији Двери.

 Како сазнајемо из опозиционих кругова, демократе сматрају да би примање Јеремића на заједничку листу донело негативне поене, без обзира на његових нешто више од шест процената освојених гласова у Београду на председничким изборима. Не може се, како процењују, очекивати да ће се направити синергија гласова у Београду, Саше Јанковића од 24 одсто и његових шест, па очекивати 30 одсто. Евентуално пристајање на договор с Дверима, према неким проценама, такође би носио већи губитак него позитивне резултате. Исто тако, питање је да ли би у ДС било отпора према Јеремићу, пошто су чини се Тадића, који их је напустио, „прогутали“.

После недавног препуцавања у медијима Обрадовића и Шутановца око тога ко ради за власт а ко не, било би потпуно нелогично очекивати сарадњу њих двојице. Шутановац је, наиме, изјавио да му је фасцинантно да Обрадовић помишља да може да прави коалицију са ДС-ом. На то је Обрадовић питао Шутановца да ли је он човек на челу ДС који ради у корист председника Србије Aлександра Вучића.

Многима на опозиционој сцени потпуно је нејасно зашто Јанковић инсистира на сарадњи са Јеремићем и ако то није тачно зашто то јавно не каже. Подсетимо, Јанковић је недавно рекао да је Јеремић показао на председничким изборима да је права опозиција. Према речима наших извора, постоји неслога и у ПСГ, те постоји струја у ПСГ која се противи чак и сарадњи са ДС.

Како нам кажу наши саговорници, позиција Јеремића је јасна. Он још увек нема странку и тешко да би самостално прешао цензус, те му је евентуална сарадња са ДС, СДС и ПСГ чиста добитна комбинација, док му Двери служе како резервна варијанта.