НИЈЕ СВЕЈЕДНО: Руски удар на долар

14

Москва би да одустане од америчке валуте

АКО Русија не одустане од употребе долара као валуте плаћања, стално ћемо бити Американцима „на удици“, изјавио је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков. Елиминисање долара би била једна од контрамера на санкције САД према Москви.

У Кремљу одавно размишљају како да се ослободе зависности од долара. И док Вашингтон није увео санкције Русији, у Москви су говорили да би било добро да се са великим партнерима, као што је Кина и остале земље чланице БРИКС-а, пређе на плаћање и трговински обрачун у њиховим валутама уместо да буде у доларима. Али то није нимало лако и због тога ни с једном земљом до сада нису напустили трговинске обрачуне у доларима или еврима.

Осим тога, Руси и даље пуне више од половине буџета продајом нафте и гаса, а долар је основно средство плаћања у том бизнису. Али у неким областима ће ипак доћи до осамостаљивања од америчког система плаћања. Наиме, Руси који добијају плате и пензије из државног буџета ускоро ће уместо „визе“ и „мастеркарда“ почети да користе руски платни систем „мир“. План је да картице „мир“ добију сви грађани Русије који имају рачуне. Кренуће се са чиновницима, а остали запослени моћи ће да добију картице „мир“ од првог јула 2018. године.

ХАРТИЈЕ ОД ВРЕДНОСТИ

ТРЕБА знати да је Русија уложила у америчке хартије од вредности 108,7 милијарди долара. Наравно да Москва може да смањи те своје улоге, али би се онда одрекла и зараде коју има. Зна се да за тај уложени новац Русија добија боље камате него у било којој западној банци.

 • Гирсам Елкана

  Докле год Руси буду држали доларе Американци ће знати њихову финансиску моћ, та информација је равна војној тајни, а Руси неће избацити долар просто јер воле паре- зашто би онда улагали у хартије од вредности. Нажалост једно су жеље, а друго је стварност.

  • Prle Tihi

   Боље уложити у хартије од вредности него прокоцкати

 • tomahawk

  udar na dolar i to ruski????
  bezmozgovno
  rusi bi ubili za zelembac

  • VELIKI HRVOSER

   HAHAHAHAHAHAHAHAAAAA, KAKO SE TEŠIŠ, ALI TI MENI DELUJEŠ KO DA TE SKARALO STADO DIVLJIH SVINJA POLU HRVOJE-POLU MEHMEDE :-))))))))))))))))))))))))))

 • моћни Ђоле Јанговић

  Зарада ти је кучка братац..:)

 • Бобан за Царевину Србију

  Па мораће на крају или јаре или паре. Биће то лако пресећи кад почне трећи св. рат.

 • Frojd

  …ahaha..udar na dolar…ahaha..ovi rubljasi bi bas da ubrzaju bakrot…

  • VELIKI HRVOSER

   Долар је валута државе која је банкрот, најзадуженије државе на свету и њему је пропаст загаранзована.

   Пропали сте ко Агрокор ви тамо и заиста остаје вам само да се смејете или да плачете.

  • tomahawk

   Amerika bankrot?
   ti si bankrot u mozak

  • Спира

   Америка јесте банкрот .преко 50 милина амера гладује . ускоро им прети грађански рат. Али ту је ФЕМА која ће све постави све на своје место. Припремају се да отворе широм врата својих концлогора

  • VELIKI HRVOSER

   ma pusti Domagoja malenog, samo svirulji u šuplje govno; kad je bio Majdan,ja sam rekao Rusija će da krene, a on je rekao „Rusija da ratuje??? HAHAHA, oni su gladni „.
   Kad je došlo do Krima, naravno opet ista kaubojska bajka-„tamo amera nije bilo, oni nisu pobegli od Rusa i to je ruska propaganda“. Za Siriju ni ne priča, tu mu nije do smeha.

   Dok Rusi ne ukoračaju na Balkan oni će da svirulje u šuplje govno i prde kaubojske komedije, do tada će mali Domagoj da kopa EUropske kontejnere dok im se ne ponovi propast Kroejšije kao što im se desio propast ndh i hercegbosne.

  • Prle Tihi

   Лењи су да иду у казина бесплатно да једу тих наводних 50 милиона људи у САД што наводно гладују.

  • VELIKI HRVOSER

   ko će budali katoličkoj neobrazovanoj i nepismenoj objasniti bilo šta, neću ni da trošim vreme na vas kopače po kontejnerima.

  • Prle Tihi

   Не заваравајте се да су САД банкрот. Америка може да створи сто пута више пара за два дана него што је данас дужна. А наравно исто може и Сербија.