Прочитај ми чланак

ЛИТВАНИЈА У ПАНИЦИ – земљи прети ”епидемија руске истине”

0

Литванију ових дана дословно потреса ”огроман скандал” због путовања групе тинејџера из подручја града Плунге, који се налази на западу земље у близини руске регије Калињинград.

Наиме, млади су уз подршку окружног руководства организовали пут у склопу којег су посетили руску енклаву на Балтику, где су били у кампу за младе.

На крају су локалне власти, обавештајне службе, па чак и Министарство спољних послова Литваније изјавили како се радило о ”корумпираном и застрашујућем утицају руске пропаганде”.

Конкретно, разлог је што судеца Литваније у склопу екскурзије посетила и војни музеј, где су чули ”руску верзију историје XX века”, која је потпуно супротна оној коју намећу власти, академска заједница, медији и Министарство образовања Литваније.

Но, кап која је прелила чашу је био сусрет младих Литваније с члановима мото клуба ”Ноћни вукови”, којег ЕУ сматра ”организацијом под надзором Кремља”.

Министар спољних послова Литваније, Линас Aнтанас Линкевичиус је изразио огорчење због ”немилог догађаја”,

Водећи људи локалних безбедоносних служби су сву кривицу свалили на несретну окружну управу,  наводећи ”како младе нису упозорили о могућим опасностима таквог путовања”.

Руководство округа Плунге се правда и објашњава како је све био несрећан случај, можда и погрешка.
У ствари, проблем је настао што деца Литваније нису посетила само камп за младе, него су разговарали с водитељима војног музеја, видела експонате и на крају разговарала с Путиновим ”Ноћним вуковима”.

За политички врх Литваније је то што су учинили готово исто као да су посетили радиоактивне рушевине, покупила вирус еболе и донели га у Литванију, јер је пропаганда Кремља толико опасна, да би њоме могли контаминисати и заразити друге.

Било је и позива да се повећа будност и да је сигурније изоловати младе генерације како их не би искварио утицај на Истоку.

Но, реакција власти Литваније заправо открива другу страну медаље, односно њихов панични страх да ће и најмањи судар са стварношћу аутоматски побити учинке њихове дугогодишње пропаганде.

У Литванији веројатно добро знају властиту пропаганду и добро су свесни да је све што су говорили и још увек говоре апсолутна лаж која ће се у судару с истином одмах и неповратно урушити.

Дакле, реакција је природна, јер сусрет младих с Русијом ће можда довести до тога да ће млади Литваније схватити да је све што се говори о суседној земљи хрпа лажи, али те лажи не смеју бити предмет критике.

Сада се хистерија у државном врху и обавештајним службама одлучила на праведну самоизолацију, јер они добро знају да њихове приче о ”Шумској браћи” и други примери историјског ревизионизма не одговарају истини.

Ових дана се нешто слично догађа на Криму, где су терористи Кијева наредили граничарима да блокирају све улазе на полуострво, којег је овог лета посетило много Украјинаца, који су се својим очима уверили како је тамо лакше живјети него на подручју под надзором власти у Кијеву.

Ова врста реакције, самоизолација и јачање властите пропаганде, само потврђује како службене ”истине” Вилниуса и Кијева и нису баш уверљиве.