Прочитај ми чланак

КАКО ЗАПАД ТРУЈЕ СРБЕ: Прехрамбена трговина и источноевропско тржиште

0

Недавно се испоставило да је Брисел затварао очи пред чињеницом да у прехрамбеној грани трговине постоји дискриминација. Прехрамбени производи на западу и истоку ЕУ се значајно разликују између себе и по саставу, и по органолептичким особинама, па чак и по величини.

Ретејлери (трговци робом на мало) отворено признају да производе прве класе продају Великој Британији, а друге – Источној Европи. При том друга класа се рекламира врло агресивно. И још: што је производ лошијег квалитета, то је његов реклама боља и зато људи не гледају где је и зашто је неколико процената цена виша или тежина нижа.

Како пишу словачки медији произилази да лошији производи доносе више новца. Прве су се дигле на узбуну власти Словачке, Мађарске, Чешке, Пољске и Бугарске. Они су извршили упоредну експертизу читаве линије производа и после тога оптужили Брисел за „прехрамбени апартхејд“.

„Ми смо за неке производе постали право ђубриште Европе“ – недавно је изјавио министар пољопривреде Чешке Мариан Јуречка. У суседној Словачкој у јулу је проверено двадесетак различитих врста робе у ланцима продавница Братиславе и неких аустријских градова. И у Аустрији, и у Словачкој су то биле исте европске марке, а проверавани су различити сухомеснати производи, сиреви, млечни производи, чоколада, хлеб и безалкохолна пића.

Половина тестираних производа се разликовала од западноевропских што се, како тврде инспектори, „битно осећало у квалитету“. Испоставило се да су производи садржали мање меса а више масноће, више вештачких додатака, вештачких заслађивача и боја, чак су и сам порције биле по тежини лакше. У Мађарској су упоређивани производи који су под истом етикетом продавани у Будимпешти и у Бечу у продавницама ЛИДЛ и АЛДИ. Резултати су исти. Вође Словачке, Чешке, Мађарске, Пољске и Бугарске су се пожалиле председнику Европске комисије, господину Јункеру, на тај „прехрамбени апарахејд“. Наравно да је он за ту ситуацију рекао да је „неприхватљива“, и уз то додао да ће „она бити прекинута“.

Тешко је рећи чиме ће то да се заврши. ЛИДЛ и АЛДИ су одавно заузели трговинске полице на истоку ЕУ и на томе зарађују милијарде евра. Можда ће за извесно време, како би умирили јавност и политичаре, „источни квалитет“ подићи до нивоа „западног“ А онда ће све од почетка да се врати како је и било. Јер спуштање цена у тим продавницама и сиромашним земљама могуће је само ако постоји мањак у тежини или њен вишак. Рекло би се да је укусно, али ћеш кроз пет или десет година морати да се због тих „деликатеса“ јавиш доктору, а онда ће он преписати тако скупе лекове да ћеш сасвим изгубити вољу за животом.