Прочитај ми чланак

ХРВАТИ БЕСНИ: Наш министар пуца као шериф, непотребно изазвао трговински рат

0

Хрватско удружење пљопривредника жестоко је критиковало министра полопривреде Томислава Толушића због повећаних такси на увоз воћа и поврћа из трећих земаља.

То је изазвало својеврсни трговински рат са суседним земљама.

Тихомир Јаић из тог удружења је на конференцији за новинаре подржао захтев премијера Андреја Пленковића министру Толушићу да до краја ове седмице реши овај проблем.

– Слажемо се да је потребна већа контрола производа, али не само из трећих земаља него и из ЕУ. Из Пољске увозимо робу која је десет пута мање квалитетнија од наше, месо из Румуније и Мађарске је такође неквалитетно – рекао је Јаић, преносе хрватски медији.

Јаић је оценио да министар Толушић није одрадио добар посао са повећањем накнада на увоз воћа и поврћа јер се, како каже, оријентисао искључиво на једну групу увозника, а не на све.

Толушићу замера и „лошу дипломатију“.

– Такав правилник је потребно квалитетно припремити, разговарати са свим заинтересованим странама. Исто тако је потребно припремити дипломатију. Ово што се сада догађа у суседним државама било је очекивано. Нажалост, господин министар се није припремио и посао је одрадио фушерски – рекао је Јаић.

С друге стране, у том удружењу су задовољни јучерашњим захтевом премијера Пленковића који је Толушићу дао седам дана да среди ову ситуацију.

– Захваљујемо премијеру што је схватио да његов министар не ради добар посао. Одлучио га је обуздати, наредио му да у седам дана неред који је проузроковао доведе у ред – додао је Јаић.

Он је рекао и да се Толушић понео као шериф.

– Да је министар размишљао, разговарао са суседним земљама, да им је објаснио као што ће им сада објаснити након што је интервенисао премијер, и да се све то припремило – данас не би било ових проблема. Министар је као шериф ушао у салун и почео да пуца – закључио је Јаић.