Прочитај ми чланак

ПАНИКА У ЕВРОПИ због скандала с јајима, „то је криминал“

0

Европска комисија упозорила је да је могуће да су јаја затрована инсектицидом продавана у седам земаља, чиме овај скандал добија све веће размере.

Велика Британија и Француска потврдиле су да је одређена количина таквих јаја ушла на њихово тржиште, а Белгија се нашла на удару критика због прикривања скандала иако је још у јуну знала да је у јајима присутан фипронил, потенцијално опасна супстанца, преноси АФП.

Foto: Thinkstock

Француска влада саопштила је да је у две прехрамбене фабрике у централном и западном делу земље пронађено 13 товара јаја из Холандије која су контаминирана фипронилом.

Супермаркети у Немачкој, Холандији и Белгији повукли су милионе јаја од када је Белгија послала прво обавештење Европској комисији 20. јула.

Европска комисија је саопштила да су јаја на која се сумња да су затрована дистрибуирана у Француску и Велику Британију преко Немачке.

„Сада је на Шведској, Швајцарској, Француској и Великој Британији да наставе провере, јер се овим јајима може ући у траг“, рекла је портпаролка ЕК Ана-Каиса Итконен.

Претпоставља се да је холандска компанија „Чикфренд“ користила отровни инсектицид како би третирала паразите код пилића.

Светска здравствена организација сматра фипронил умерено токсичним, а строго је забрањен код животиња намењених људској прехрани.

Криза се са Холандије, Француске и Велике Британије и Белгије проширила на Немачку, Швајцарску и Шведску.

“Број јаја је врло ограничен (21.000) и опасност за јавно здравље је врло мала, али хитно истражујемо расподелу тих јаја у Великој Британији“, прецизирала је у понедељак британска агенција за безбедност хране.

Белгијски парламент сазвао је ванредну седницу због закаснеле реакције на појаву контаминираних јаја, а Европска комисија признаје да јој нису познате стварне размере проблема.

Званичници су у среду позвали у парламент министра пољопривреде Дениса Дакармеа и министарку здравља Меги де Блок како би од њих затражили објашњење зашто је властима требало више од месец дана да упозоре јавност на потенцијално токсична јаја, пише информативни портал ЕУ обзервер.

Немачки министар пољопривреде Кристијан Шмит изјавио је да је криминална активност узрок контаминације милиона јаја са потенцијално штетним инсектицидом фипронил.

„То је криминал, то је врло јасно“, рекао је Шмит за немачку телевизијску станицу АРД, не износећи никакве додатне детаље, преноси агенција Ројтерс. Шмит је рекао да од сада више неће бити контаминираних јаја у продавницама у Немачкој.

Светска здравствена организација сматра да је фипронил умерено токсичан, али додаје да велике дозе могу проузроковати оштећење органа.

Холандске и белгијске власти су навеле да инсектицид потиче од снабдевача производа за чишћење у Холандији. Фипронил је средство за сузбијање бува, крпеља и ваши, али се не сме примјењивати на животињама које се користе у прехрани људи.

Поједини супермаркети су у јулу уклонили јаја из фрижидера, али су друге земље Европске уније о контаминацији обавештене тек крајем тог месеца.

Јаја су контаминирана фипронилом на три пољопривредна земљишта у Холандији, те у Немачкој. У међувремену су с полица супермаркета у Холандији уклоњени милиони контаминираних јаја, напомиње ЕУ обзервер.

У Холандији је у склопу превентивних мера већ усмрћено између 300 и 350 хиљада кокошака.