Прочитај ми чланак

ХРВAТИ ОТИМAЈУ 150.000 СРПСКИХ КУЋA Злочиначка Олуја траје и дaн-дaнaс!

0

Увођењем огромних пореза на некретнине Загреб хоће да у наредних годину дана одузме готово сву имовину Срба протераних 1995. године.

Режим у Загребу, предвођен премијером Aндрејем Пленковићем, планира да увођењем огромних пореза на имовину отме 150.000 кућа и станова Срба протераних из Српске Крајине.

Пленковићева влада одлучила је да досадашње комуналне таксе замени вишеструко већим порезом на некретнине. Према новом закону, сви објекти у власништву протераних Срба биће категоризовани као „куће за одмор или викендице“, јер се у њима борави повремено. Порез на такве некретнине је и до три пута већи од уобичајеног!?!

Чиста пљачка

Да скандал буде већи, протерани Срби који немају хрватско држављанство водиће се као странци, што ће додатно увећати дажбине. Загребачки медији су израчунали да би, после примене нових прописа, порез на „српску кућу“ од 100 квадрата могао да износи и читавих 800 евра годишње. Наравно, Хрватска ће Србима који не буду платили порез одузимати имовину и продавати је на лицитацијама.

Будући да овај скандалозни закон, који је већ прошао процедуре у Влади Хрватске и Сабору, ступа на снагу од 1. јануара 2018. године, упућени страхују да ће Загреб током само једне године одузети око 150.000 некретнина, колико се процењује да Срби поседују у Хрватској. Колико је нови порез разбеснео чак и Хрвате, можда најбоље описује коментар колумнисте хрватског „Телеграма“ Бернарда Јуришића, који је позвао народ да „заустави нови порез и домаћу пљачку“.

Порез на некретнине имаће несагледиве последице. Једним бирократским потезом развластиће вас свега што сте стекли ви, ваши родитељи, дедови или прадедови. Све ће вам то незасите пијавице узети ако не будете редовно плаћали порез. Порез за оно што је ВAШЕ. И што сте већ вишеструко исплатили са стотину пореза и намета, пише између осталог Јуришић.

Милорад Пуповац, председник Српског националног већа и посланик у хрватском Сабору, на другој страни истиче да српски заступници у парламенту нису подржали закон.

– Били смо против јер смо свесни огромног ризика који овакав документ носи. Порез на некретнине би требало да замени комуналну таксу и замишљено је да не буде већи од ње. Као и код комуналних такси, међутим, општинама је остављена могућност да саме прописују висину пореза у складу са платежном моћи људи. У општинама у којима ми Срби имамо утицај на власт ризик од угрожавања власништва није реалан. Aли тамо где то немамо мораћемо да поведемо рачуна – упозорава Пуповац.

Опасна дискриминација

Директор документационог центра „Веритас“ Саво Штрбац убеђен је да се огромна дискриминација према Србима, коју Загреб годинама гаји, на први поглед неће видети.

– У самом тексту закона неће бити уочљива дискриминација према Србима. Та дискриминација, међутим, појавиће се у пракси, када држава буде категоризовала објекте у стамбене и викендице, за које је знатно већи порез – упозорава Штрбац.