Прочитај ми чланак

АЛИЈИН СИН све муслимане света сматра једним народом

0

У САРАЈЕВУ ОТВОРЕНА МУСЛИМАНСКО-ЈЕВРЕЈСКА КОНФЕРЕНЦИЈА УЗ УЧЕШЋЕ „100 МЛАДИХ ЛИДЕРА”

У САРАЈЕВСКОЈ Вијећници вечерас је почела Муслиманско-јеврејска конференција, која је окупила око стотину младих лидера из 40 земаља света.

Конференција ће трајати неколико дана, а њени покровитељи су бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, Исламске заједница у БиХ, Јеврејска заједница у БиХ, ОЕБС и Амерички универзитет у БиХ.

Циљ конференције је, како је саопштено, изградња пријатељства, разбијање стереотипа и сарадња међу младим људима, као и расправа о питањима и темама на којима могу заједнички радити у циљу побољшања односа и заједничког напретка.

Изетбеговић је у свом говору истакао да су овакве конференције врло важне, наводећи да многи тврде да светом владају они који поседују оружје, а не они који покушавају створити мир.

Он, међутим, сматра да мир, помирење и сарадња надвладавају и да немају алтернативу.

Изетбеговић је још казао да муслимани и Јевреји у БиХ живе у миру скоро 600 година, као и да је уверен да је БиХ право место да се покуша успоставити трајни мир између та два народа широм света.

„Наше је да покушамо послати поруке мира и да испровоцирамо оно што треба”, нагласио је он.

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић навео је да верске заједнице имају своје место у међународној сарадњи у БиХ, да могу помоћи ојачавању сарадње и суживота, али да не могу решити политичке проблеме.

„Можемо позивати људе на толеранцију, мир и сарадњу, али политичари морају урадити свој део посла, а то је да воде земљу у ЕУ и просперитет и да дају шансу младима”, истакао је Кавазовић.

Председник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци рекао је да је Сарајево „идеалан град” за овакву врсту конференције, истичући да у њему Јевреји и муслимани стотинама година живе у миру.

Он је нагласио да је циљ конференције, али и начин да се покаже како Јевреји и муслимани разговарају о два највећа проблема у Европи и свету, а то су антисемитизам и исламофобија.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур казао је да верске заједнице играју веома позитивну улогу.

„Посебно у БиХ постоји светски позната јеврејска заједница и веома активна исламска заједница, а оваквим догађајима се може показати свима да и различите верске заједнице могу имати и добре односе и заједничке циљеве”, нагласио је он.