ЕПИДЕМИЈА: Од предозирања наркотицима-опијатима у САД сваког дана умре 145 људи

6

Сваке три недеље од овердоза умре више него што је погинуло 11. септембра 2001.

У Сједињеним Државама хара досад незапамћена епидемија. Не само по размаху.

Американци су се масовно „навукли“ на наркотике-опијате. И, сваког дана од предозирања умре, у просеку, безмало по 145 људи!

Више него од ватреног оружја и у саобраћајним несрећама.

Кривци за ову америчку „кугу XXI века“ често су – лекари. јер, да би угодили својим пацијентима – рецепте за јаке препарате против болова деле и надесно и налево. А за многе Американце то постаје – први корак ка наркотичкој зависности.

Амерички медији су описали и случај извесног „програмера Едија“ који је загазио у проблеме након што је отишао код познатог зубара због умњака. Овај му је дао популарно у САД средство против болова „Викодин“. Користио га је две недеље. Потом их је „пробао“ на једној журки и почео да гута по таблету на сваких пола сата.

Убрзо је изгубио посао и почео да краде од родбине и познаника све што је могао. Кад је сестри украо ноутбук, она му је саопштила: или ћеш се лечити, или ћу те пријавити полицији.

„Програмер Еди“ се тренутно лечи и нада се да ће се вратити нормалном животу.

Комисија за борбу против епидемије зависности од опијата већ је упозорила шефа државе Доналда Трампа: „Господине Председниче, узроци ове епидемије су у нашем здравственом систему. Некада се јака средства против болова наркоманима преписују и за новац“.

Ову комисију је формирао управо Трамп јер је у предизборној кампањи обећао да ће решити проблем „растуће зависности друштва од аналгетика“.

У америчким болницама се од пацијената тражи да степен бола који трпе оцене по скали од 1 до 10.

Експерти Комисије су навели да се све погоршало откад су многи амерички лекари почели да теже не да умање болове својим пацијентима, него да их елиминишу потпуно.

Статистика је показала да Американци током последњих 18 година нису имали постепено све мање проблема са боловима, а количина аналгетика које су им лекари давали повећала се за то време чак четири пута.

Грађани САД прогутају чак 80 одсто свих таблета против болова који се у тој земљи легално произведу током године.

Многи Американци желе да се ослободе болова чак и по цену даљег погоршавања свог здравља.

Тако је настао парадокс који је др Џошуа Фентон дефинисао овако: задовољни болницама пацијенти у њима се поново појављују чешће од оних који су незадовољни, на лечење су трошили више новца, а притом су и – чешће умирали него незадовољни.

Комисија је у писму Трампу такође упозорила: „Америка сваке три недеље изгуби људи колико је погинуло 11. септембра 2001. године! Свака америчка породица мора да зна: ако је ова епидемија још није погодила да је само питање времена када ће се то догодити“.

Комисија је предложила, поред осталог, да се средства против предозирања („Налоксон“ и друга) поделе свим полицајцима у САД и да се продају у уличним аутоматима попут презерватива.

 • gifteconomy

  Задњи пут кад сам була у Њу Јорку, дрогирани млади људи на сваком кораку; траже новац, моле за храну ; спавају по метроу… страшна, невероватна беда једне Америке која се не види никада по њиховим лажним програмима, филмовима и сатанској музици.
  Када се са педестог спрата у Атланти гледа центар града – види се око сваке цркве гомиле људи који спавају на отвореном небу по двориштима црква да их нико не би силовао, киднаповао… пакао !

  • моћни Ђоле Јанговић

   Ипак је код њих мало боље него овде код нас.
   Кад су Мујо и Хасо били у Њујорку видели су како са педесетог спрата лети ка тротоару једна млада сисојла…
   Тад је наводно Мујо изјавио за Дневник: “ Болан Хасо, шта ти је стандард; види шта ови бацају кроз прозор, а ми бисмо је трошили још дваес’ година…“

  • Лав Јеленовић – БИП

   Ја сам био мало раније, али и тада им омладина није била ништа боља. Онај Били Кид се опијао по салунима до јутра. Разговарао сам са њим, убеђивао га али ништа. Бил Хикок је мало мање пио, али се коцкао много. Исто и Док Холидеј. Ни Вајат Ерп није могао да утиче на њих. О оним хипицима Бику који седи, Врани која вади очи итд тек да не причам. По читав дан седе у круг и пуше марихуану на лулу мира.

 • тађа

  Што је мало, мало је!

 • Неле

  Од тих наведених нека је бар 20% због шиптарске мафије као прилог Америма зато што их одржавају.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Оте ми реч из уста..:)
   Још кад би шипци овом нашем циганину Чеди сипали мало уранијума у кокс…!