СВЕ БЛИЖА: „Звезда смрти“ може да збрише Земљу за два минута

10

Истраживачи са Државног универзитета из Аустралије забринути су што „звезда смрти“, која се невероватном брзином приближава нашој планети, може да уништи Земљу у екордоном року, преноси Спутњик.

Стручњаци су током дугорочних посматрања дошли до тужног закључка — становницима планете прети велика опасност. Такозвана „звезда смрти“ може да уништи планету за неколико минута.

То смртоносно тело, чији је научни назив ХИП 85605, крец́е се право према Земљи.

Стручњаци истичу да ц́е тај свемирски објекат пролетети кроз Ортов облак (претпостављени сферни облак комета који се налази на спољној граници Сунчевог система на раздаљини од 2.000 до 100.000 АЈ од Сунца), а затим ц́е кренути према Земљи.

Од силине удара са њим формирац́е се огромна количина различитих астероида од којих ц́е неки кренути према Земљи.

Foto: NASA / JPL Caltech

Када се звезда (ХИП 85605) приближи Ортовом облаку, гравитационо привлачење и потисак звезде могли би да буду довољно снажни да пошаљу комете ка унутрашњем Сунчевом систему. То су комете које су некада биле у орбити Облака. Те претње познате су као Немезис или звезде смрти.

Истраживања су показала да од 42 звезде које имају потенцијал да приђу на удаљеност од два парсека (6,5 светлосних година) од нашег Сунца, ХИП 85605 има највише шансе да стигне у нашу близину.

Физичар Џон Бочански са Универзитета Рајдер сматра да нема разлога за панику.

„Важно је да астрономи утиру пут у смислу идентификовања ризика које ствари у спољном свемиру могу да нам донесу… Али што се тиче тога да ли ц́е та звезда избрисати човечанство? Не бих кладио на то.“

Иако се „звезда смрти“ приближава, може да нам буде лакше када знамо да човечанство има најмање 240.000 година да пронађе решење. Штавише, Бочански истиче да је Јупитер и раније штитио Земљу од удара комета захваљујуц́и својој значајнијој гравитационој енергији која има ефекат усисавања комета као вакуум.

  • Лав Јеленовић – БИП

    За 239.000 година ћу почети помало да бринем. До тада имам преча посла.