Прочитај ми чланак

„НИКАД ВИШЕ“ Годишњица пада атомске бомбе на Хирошиму

0

Јапан данас обележава 72. годишњицу америчког нуклеарног напада на Хирошиму што је био први такав напад у историји човечанства, а апел "Никад више" добија нову хитност у тренутку када је Северна Кореја све ближа развоју нуклеарног оружја, оцењује агенција АП.

Хирошима ће церемонијом, минутом ћутања за страдале и позивом за укидање нуклеарног наоружања обележити годишњицу нуклеарног напада у којем је погинуло 140.000 људи.

 

Градоначелник Хирошиме Казуми Матсуи рекао је да „пакао није ствар прошлости“ и позвао је да „апсолутно зло“ нуклеарног оружја буде укинуто.

Од 6. августа 1945. године, када су САД бациле атомску бомбу на јапански град, чиме су убрзале окончање Другог светског рата, до краја те године у експлозији и од повреда и болести узрокованих радијацијом страдало је око 140.000 људи.

У наредним годинама, све до данас, многи преживели су умирали од леукемије и других болести узрокованих радијацијом, али нико са сигурношћу не може да каже тачан број жртава бомбардовања.

Бомбардер Б-29 „Енола Геј“ у 8.15 по локалном времену са висине од 9.600 метара избацио је бомбу названу „Мали дечак“, која је после 43 секунде експлодирала на 600 метара изнад земље. Процењује се да је температура у средишту експлозије достигла 3.000 до 4.000 степени Целзијуса.

Бомба, тешка око четири тоне, убила је све који су били у кругу од 500 метара и уништила 90 одсто града. Око 45 минута после експлозије почела је да пада „црна киша“ радиоактивних честица.

Три дана после бомбардовања Хирошиме, САД су бациле атомску бомбу „Дебели човек“ на Нагасаки, где је страдало око 74.000 људи, после чега је Јапан капитулирао 15. августа.

Рат је званично завршен две недеље касније, 2. септембра 1945. године. У тренутку напада у Хирошими је живело 350.000 људи, од чега 40.000 војног особља. Данас тај град има 1,2 милиона становника.

Према неким проценама, у нападима на Хирошиму и Нагасаки страдало је више од 220.000 људи.

Сваке године у Хирошиму се упути 10 милиона оригамија ждралова, птице која у Јапану представља симбол дуговечности и бесмртности.