Прочитај ми чланак

ДОДИК: Са Хрватима и муслиманима морамо сравнити рачуне – да се коначно зна ко …

0

ПОМЕН НАЈМАЊЕ 12.000 ПОБИЈЕНИХ СРБА У ГАРАВИЦАМА КОД БИХАЋА

ЗВАНИЧНИЦИ Републике Српске, бројне делегације и представници организација и удружења која баштине антифашизам обишли су данас хумке, запалили свеће и положили цвеће у Спомен-подручју Гаравице код Бихаћа, где су усташе у лето 1941. године убиле више од 12.000 људи тог краја, углавном Срба.

Фото: РТРС

Венце су положили председник Републике Српске Милорад Додик, посланици Бранислав Бореновић и Владо Глигорић у име Народне скупштине, делегација Владе Српске предвођена министром рада и борачко-инвалидске заштите Миленком Савановићем и министром унутрашњих послова Драганом Лукачем, изасланик српског члана Председништва БиХ Марија Милић и представници Скупштине Војводине.

Венце су у Гаравицама положили и представници Борачке организације Републике Српске, Одбора за обележавање страдања “Гаравице 1941” и Завичајног удружења “Уна”, града Бањалука, Јеврејске општине Бањалука и породица страдалих.

Председник Одбора „Гаравице 1941” Небојша Куштриновић рекао је да је у Гаравицама и Бихаћу у Другом светском рату убијено између 15.000 и 17.000 Срба, те да се не сме дозволити да то место остане девастирано и заборављено.

„Надам се да ће присуство председника Додика и његов ауторитет, као и подршка осталих институција помоћи да ово место постане светиња српског народа и да се уреди”, истакао је Куштриновић.

Представник Јеврејске општине Бањалука Ђорђе Микеш рекао је да је данас одата почаст „подземном граду”, те да из овог злочина треба научити како се бранити од тога да нас зло опет не дочека.

„Јевреји су из Другог светског рата извукли поуке и желим да сви тако раде, и да се овакве ствари никада не дешавају”, навео је Микеш.

Председник Удружења “Уна” Бошко Стојисављевић рекао да су Гаравице место патње и јада о коме бихаћка општина треба више да брине и да то не постане рекреативна зона, како се најављује.

„Архитекте из Приједора помажу нам да се ово уреди”, додао је Стојисављевић.
У Гаравицама код Бихаћа данас је одржан историјски час и служен је парастос жртвама на српском, јеврејском и ромском језику.

Помен жртвама усташког терора организовало је Завичајно удружење „Уна”.

Убијени становници Бихаћа и околине углавном су били Срби и у мањем броју Јевреји, а памти се да је на Гаравицама у лето 1941. године убијено више цивила него што је Бихаћ имао становника.

Ово стратиште је запостављено након Другог светског рата, јер су чињенице о злочину и покољу над недужним цивилима у Бихаћу, који је спровела Независна Држава Хрватска, држане далеко од очију јавности бивше Југославије.

Додик рекао је да је усташким злочином у Гаравицама бихаћки простор етнички очишћен, чиме је системски и организовано промењена структура становништва на том подручју, те да је Срба у Бихаћу, након последњег рата, остало веома мало.

„Овде су у Другом светском рату, осим Срба из Бихаћа, који су овде били већина, убијани и Срби са простора данашње Хрватске и Плитвичких језера”, подсетио је Додик.

Он је рекао да је тај пројекат довршен у “Олуји”, када је пре тога укинута конститутивност Срба у Хрватској, а касније бомбардоване колоне избеглица из српских крајина.

Предсједник Српске је нагласио да је гаравичким злочином настављен континуитет усташке идеологије – једну трећину Срба покрстити, једну побити а једну раселити.

Додик је најавио да ће страдање Срба у Гаравицама од наредне године обележавати Влада Српске и да ће то подручје бити проглашено местом од републичког значаја.

„Намера је да се овај простор, који је оскрнављен, уреди и да то буде државна манифестација на којој ће се окупити већи број људи. Изградићемо овде спомен-цркву са спомен-плочом која ће сведочити о овом страшном страдању. Ово место нас мора окупљати”, поручио је Додик.

Он је рекао да је најпотресније из сведочења жртава што су у Бихаћу и Гаравицама људи убијани пред очима деце, као и да су неки од убица и злочинаца након Другог светског рата инкорпорирани у сарајевску комунистичку власт.

Додик је навео и да је некадашњи комунистички систем успоставио систем заборава злочина над Србима, рекавши да су то жртве фашизма, иако су усташе – Хрвати и муслимани – и у Бихаћу побили Србе, Јевреје и један број Рома.

„Били су награђивани за своје злочине и нису кажњени. Никада не смемо заборавити ове догађаје, као и Љубомира и Славка Кватерника, Макса Лубурића и друге идеологе који су убијали на овим просторима, а прошли некажњено”, рекао је Додик и подсетио да је југословенски пројекат био подвала Србима.

Он је навео да су се убијања Срба и Јевреја у Бихаћу дешавала док су се догађали погроми Срба у Јадовну, на острву Паг, а након тога и у Јасеновцу, Шушњару, Старој Градишци и Пребиловцима, где је убијено и бачено у јаме више од 6.000 Срба.

„Све то је био пројекат Независне Државе Хрватске (НДХ) који није престао на овим просторима. С друге стране, нас су покушали да окарактеришу у УН као геноцидан народ, али захваљујући Русији то се није десило. Ја не верујем да може да се опрости то што су нам урадили, али не позивам на освету и реванш, јер то личи на њих”, рекао је Додик новинарима у Бихаћу.

Он је поручио да ће наставити да долази у Гаравице и на сва места где су Срби страдали.

„Ми се морамо ослонити на наше две државе – Републику Српску и Србију. Српска је једина брана да нам се у будућности не десе нове Гаравице и Јасеновац, због чега је морамо јачати до небеса, да буде јака и стабилна. А са Хрватима треба да сравнимо рачуне и дођемо до истине о томе што је чињено, како бисмо на овим просторима градили живот заједно. Исто се односи и на муслимане”, рекао је Додик.

Он је додао да би они који, попут хрватског премијера Андреја Пленковића данас славе некакве „побједе” (“Олују”) и помињу ослобађање Бихаћа и Сребреницу, требало да знају да су “Срби доживели 1.000 Сребреница”.

„Он је вјероватно мислио на 1941. годину када је овде побијено 12.000 до 15.000 Срба и када се по њиховим критеријумима `ослободио` Бихаћ. `Олуја` је била завршни чин етничког чишћења 250.000 Срба и што се нас тиче, злочин над Србима”, рекао је Додик.