Прочитај ми чланак

ЉАЈИЋ: Сви у Бриселу сматрају да Хрватска крши ССП

0

Према неформалним одговорима од наших дипломатских представника у Бриселу, не постоји нико у Бриселу ко сматра да одлука Хрватске да уведе додатне мере на увоз пољопривредних производа из Србије није кршење споразума о стабилизацији и придруживању, изјавио је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић

Љајић је рекао да формалног одговора из Европске комисије поводом жалби Србије на мере које је Хрватска увела на граничним прелазима за увоз пољлопривредних производа из Србије још увек нема.

Оценио је да ће притисак на Хрватску бити такав, да ће, како је навео, Хрватска морати да модификује или потпуно промени ову одлуку.

Министар је поновио да су мере Хрватске дискриминаторске и уперене против земаља из региона.

И Србија и земље региона желе, указао је, да избегну увођење контра мера Хрватској поводом одлуке те земље да уведе нове намете на увоз пољопривредних производа из Србије, али да уколико Хрватска не укине одлуку, уследиће контра мере свих земаља региона.

Љајић је истакао да ни Србија ни земље региона не желе, како је казао, никакав трговински рат, јер би штете од тога имали грађани и привредници у свим земљама региона.

– Нема никакве дилеме да смо сви погођени овим мерама. Упутићемо захтев хрватској влади да озбиљно размотри да се ова мера што пре промени или укине. Уколико се то не догоди, нема никакве сумње да ће све земље предузети контра мере, а то би хтели на сваки начин да избегнемо – казао је Љајић.

Према његовој оцени, тврдња Хрватске, да на овај начин штити потрошаче у својој земљи, нису тачне, јер како је рекао, Хрватска је своје потрошаце „погодила јер ће куповати скупљу робу и сигурно мање квалитетну робу“.

– Овде се ради о чистом економским протекционизму, а у политичком смислу о чистом популизму јер ова одлука не може бити ничим другим оправдана осим убирањем јефтиних политичких поена – оценио је Љајић.