Прочитај ми чланак

КИТАРОВИЋ У КНИНУ: Ми се не веселимо било чијој тузи

0

Традиционалном будницом улицама Книна је почела манифестација обележавања Дана победе и домовинске захвалности.

Истовремено, обележавају се Дан бранитеља и 22. годишњица војно-полицијске акције хрватских снага „Олуја“, током које је из тадашње Републике Српске Крајине протерано око 250.000 Срба, док их је више од 1.800 убијено или заувек нестало.

Pixsell

На Книнској тврђави је подигнута застава, државни врх је положио цвеће, а цела манифестација за разлику од претходних година сведена је на Книнску тврђаву и нешто мало на централни Градски трг, где овог пута неће бити обраћања званичника.

За разлику од претходних година, вечерас у Книну неће наступитати хрватски кантаутор Марко Перковић Томпсон, који у својим песмама глорификује усташтво, већ Прљаво казалиште.

Да Ии због тога или због велике вруће, јер Книн је јуче био најтоплији град са више од 40 степени Целзијуса, на централном градском тргу значајно је мање људи у односу на претходне године, јавља извештач Тањуг са лица места.

На Книнску тврђаву дигли су председница и премијер Хрватске, Колинда Грабар Китаровић и Андреј Пленковић, који ће се обратити присутнима.

Председница Грабар Китаровић је по доласку на Книнску тврђаву рекла да не види разлог зашто се неко не би поклонио српским жртвама.

„Ми се не веселимо било чијој тузи и верујемо у заједничку будућности свих грађана“, рекла је Китаровић.

За све овде присутне Олуја је најважнија војна акција, акција за ослобојење Хрватске од, како кажу, великосрпске агресије тадашње режима у Београду.

Бивши члан Хрватске народне странке, политичар, Радимир Чачић је коментарисао изостанак Томпсона у Книну и рекао да и сам воли да запева његове песме, али да то не значи да га политички препознаје, а камоли да му је политички близак.

Бивши министар спољних и европских послова Давор Иво Штир изјавио је да је Олуја била величанствена аакција ослобађања Хрватске од “великосрпске Милошевићеве агресије”.

“Олуја је била акција ослобађања Хрватска, стварна и коначна победа у домовинском рату, победа над агресором. Хрватска је била нападнута, Хрватска се бранила и у том рату је победила”, рекао је Штир.