Прочитај ми чланак

ХАОС НА КОСОВУ: Ако влада не буде изабрана до 7. августа…

0

Уколико до 7. августа косовски парламент не изгласа владу, Косово ће на јесен на нове ванредне парламентарне изборе. Посланици Српске листе нису дошли у парламент, чекају да се Албанци договоре.

Наставак конститутивне седнице косовског парламента, на којој би требало да буде изабран председник парламента, поново је прекинута јер коалиција ПАН, чији је кандидат за премијера био Рамуш Харадинај, није дошла на седницу.


 Најстарији посланик који тренутно председава парламентом позвао је на консултације шефове посланичких група Демократске лиге Косова и Самоопредељења. Седници, осим посланика из коалиције ПАН, нису присуствовали ни посланици Српске листе, а ни посланици других националних мањина.
 
Српска листа је поводом недоласка на данашњу седницу издала саопштење у којем пише да као одговорна политичка партија, што су њени посланици јуче и доказали, не жели да кочи формирање институција које треба да решавају проблеме грађана.
 
– Нашим данашњим изостанком дајемо простор да албанске партије пронађу довољан број гласова за наставак рада парламента. Српска листа је спремна да се укључи у рад институција борећи се за бољи живот грађана. У вези са тим дубоко верујемо да ће се сви учесници у наредним данима одговорније понашати и према овом процесу, али и према грађанима – наводи се у саопштењу прослеђеном Спутњику.
 
Кадри Весељи из ПДК, која је део коалиције ПАН, јуче није изабран за председника парламента, а данас је најавио да коалиција има другог кандидата за то место. Весељи је синоћ позвао и посланике Самоопредељење да подрже новог кандидата, али су они то одбили уколико се истог дана гласа за Рамуша Харадинаја за премијера.
Самоопредељење и Демократска лига Косова наводе да је коалиција ПАН одлуку да не дође на седницу донела јер нема довољан број гласова за изгласавање свог кандидата за председника скупштине и Харадинаја за премијера Косова. Лидер ЛДК-а Иса Мустафа огласио се и на свом налогу на Фејсбуку, тражећи да се створе услови за формирање институција и да се земља не држи као талац.