Прочитај ми чланак

ДСС: Туђман је рекао да Срби из Хрватске, уз наклоност САД, треба да нестану

0

Пре двадесет две године у страшном злочину војне снаге Републике Хрватске и НAТО пакта починиле су највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата.

Увод у злочин је, неколико дана раније, на Брионима, учинио Фрањо Туђман, рекавши да у војној операцији, уз наклоност САД, Срби у Хрватској морају да нестану.

Преко 250.000 Срба је протерано, преко 2300 људи убијено, преко 73% кућа је уништено. Збрисан је један народ, уништени су његови трагови, сравњена су са земљом сведочанства, попут оних у Глини и Јасеновцу, о геноциду који су Срби у Хрватској, преживели у деценијама пре.

Демократска странка Србије поставља питање председнику Србије Александру Вучићу и председници Владе Ане Брнабић: да ли су у преговорима са Европском унијом и у односима са САД покренули питања проблема српског народа из Хрватске и улоге које су САД имале у Олуји? Да ли су икада затражили гаранције за имовинска и људска права преживелих Срба у Хрватској, за престанак стварања атмосфере у којој се Срби католиче, у којој се ћириличне табле скидају, а у православне цркве проваљује?

Срби и Србија не смеју заборавити српске жртве, нити оне који су злочин починили, не заборављајући да се увек и на сваком месту мора стати иза сваког захтева сваког Србина у Хрватској.

Сваког потомка убијаног, сатртог, а ипак преживелог народа.

(Саопштење Демократске странке Србије)