Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Запад, а не Русија, силом уцртава државне границе Србији

0

Москва затражила да САД престану са оцрњивањем спољнополитичке линије Русије на Балкану

МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија није сагласна са изјавом потпредседника САД Мајкла Пенса да Русија силом исцртава границе на Балкану.

„Србија је на самиту (Јадранске повеље) у Подгорици била као посматрач и то не значи да је сагласна са свиме што је тамо изречено, укључујући и то да Русија овде силом исцртава границе… Када је реч о цртању граница, то је управо Запад урадио са Србијом”, рекао је Дачић за издање “Вечерњих новости” од петка.

Министар је рекао да Србија од Америке очекује оно што је Пенс рекао да подржи регион, али да свакој држави остави да сама одлучује о својој будућности.

„Србија сама зна шта је за њу најбоље”, рекао је Дачић.

Он је, иначе, оценио да су дноси Србије и Хрватске кључни за регион, али и упозорио да је превише потребе са хрватске стране за, како је рекао, релативизовањем одређених питања из историје и прошлости како би на тај начин оправдали неке своје поступке.

За тим нема потребе, казао је Дачић гостујући на телевизији Пинк и додао да наше две земље морају да траже додирне тачке.

„Али је питање да ли се то жели озбиљно, јер видимо да је већ постала пракса да се уочи ’Бљеска’ или ’Олује’ догађају ситуације које те односе веома компликују. Све су то догађаји у којима има превише ирационалног, а мало политичке воље да се гледа у будућност”, навео је Дачић.

Подсетио је да је прошле године у јулу, на пример, покренуто питање рехабилитације кардинала Алојзија Степинца, затим је уследило обнављање суђења Бранимиру Главашу за ратни злочин над Србима, па подизање споменика Миру Баришићу, као и хрватско блокирање Србије у отварању поглавља 23.

Ове године, указао је Дачић, имамо увођење вишеструко више таксе на увоз у Хрватску пољопривредних производа из земаља које нису чланице ЕУ, што би се, према његовим речима, могло протумачи као мали „економски рат” против Србије.

„И као шлаг на торту дошло је обележавање ’Олује’ уз учешће Марка Перковића Томпсона, човека који је добио много више на медијском значају него што објективно заслужује. Реч је о усташкој пропаганди са усташким покличима и поздравима. Он, додуше, ове године не пева у Книну, али ће певати сутрадан у Слуњу, и то на дан обележавања 75 година од великог покоља који се догодио на том подручју”, рекао је Дачић. Он је подсетио да је на том стратишту страдало више од 150 деце млађе од 13 година.

Министар је оценио да је то реакција којом Хрвати заправо желе да поруче: „Не можете нам ништа”.

Москва затражила да САД престану са оцрњивањем спољнополитичке линије Русије на Балкану

ЗВАНИЧНА Москва је званично позвала Вашингтон да престане са оцрњивањем и клеветањем спољно-политичке линије Русије на Балкану.

Министарство иностраних послова РФ се осврнуло на цео низ „антируских изјава потпредседника САД Мајка Пенса у Подгорици”:

„Потпредседник Пенс је тамо наступио са новом серијом антируских изјава, плашећи лидере западнобалканских земаља фантомском `руском претњом`. Чак је стигао до оптуживања Русије за покушаје насилног прекрајања граница у региону”.

У наставку је оценило: „Са жаљењем морамо да констатујемо да се Вашингтон све више срозава на ниво примитивних идеологизованих шаблона из времена Хладног рата који немају никакве везе са стварношћу”.

Министарство иностраних послова истовремено је упозорило америчку дипломатију и Белу кућу:

„Наметање балканским земљама отворено деструктивног избора `или сте са Западом или са Русијом` – неизбежно води расту напетости на европском континенту, дестабилизује ситуацију у региону и појединачним државама. Притом се још промиче теза о наводној безалтернативности уласка Југоисточне Европе у НАТО и гурају се пројекти засновани на непоштеној конкуренцији који чак противрече економској логици”.

Руска дипломатија је у овом контексту подсетила да су управо Сједињене Државе и њихови савезници 1999. грубо прекршили међународно право и нелегитимно применили силу ради одвајања Косова од Србије:

„Тако је створено још једно жариште конфликта у Европи. Под жестоким пресингом Вашингтона, официјелна Подгорица је 5. јуна 2017. оформила чланство Црне Горе у НАТО супротно мишљењу већине грађана те земље. САД су заједно са Европском унијом без устезања игнорисале вољу бирача Македоније, не дозволивши партији која је у тој земљи победила на изборима одржаним 11. децембра 2016. да формира владу”.

За овим је уследио закључак:

„Све у свему, ко се меша у унутрашње ствари (земаља региона) и ко примењује силу на Балкану – Москва или Вашингтон?”

Министарство иностраних послова РФ је подвукло: Русија поштује партнере и спремна је за заједнички и конструктивни рад, при поштовању интереса свих страна.