Прочитај ми чланак

БИТКA ЗA НЕБО КРAЈИНЕ Хрвати су послали своје мигове, али су се вратили изрешетани

0

На данашњи дан навршава се 22 године од почетка хрватске војне операције “ Олуја” у којој је прогнано са огњишта више од 220.000 Срба, а најмање 2.000 је убијено иако коначна цифра још увек није утврђена.

Кад се спомене „Олуја“ обично се мисли на акције копнене војске, али небо над Крајином било је крцато борбеним авионима који су изводили ударе по војним и цивилним циљевима. Иако се тврдило да Српска војска Крајине (СВК) није пружала отпор хрватским авионима подаци које Курир ексклузивно објављује доказују сасвим другу реалност на терену.

Дан пре почетка Олује, 3. августа 1995, у акцију кренуле су јединице ХВО које су удариле на снаге ВРС на правцу Гламоч-Виторог како би везали снаге генерала Младића за себе и сакрили стварне намере ХВ за коју се знало да ће ударити на Крајину, али не и кад. Истог дана над Крајином појавили су се амерички авиони које су нишански радари ПВО СВК озрачили. Као одговор на активности радара ПВО СВК 4. августа 1995 у рано ујутро око 4 часа баш када је почео артиљеријски удар на Крајину амерички борбени авиони уништавају два радара СВК. 

Aмеричка авијација је ометала комуникацију између српских снага, тако да је командни сектор СВК био у потпуности одсечен. Наиме у првом дану хрватске агресије на РСК америчке морнаричке ваздухопловне снаге напале су положај ПВО СВК, под изговором да је са њега вршено ометање радарима.

Истог јутра сат времена од почетка напада у акцију су кренули и хрватски мигови -21 бис. Први удар уследио је око 6 сати када су уништена радио-релејна чворишта Ћелавац и Магавчевац и командно место бригаде у селу Бунић у Лици. Удар је нанесен по месту Бански Грабовац и положаји СВК на коти 160 код Петриње и коти 206 на ушћу Глине у Купу.

„У операцији је ангажовано 13 авиона Миг -21 бис. У противваздушној одбрани зоне Иванић Град – Кутина и зони око Сиња ангажована су још четири мига 21. Током првог дана од дејстава војника СВК оштећена су четири хрватска МиГ -21, који су гађани пешадијским оружјем и ПВО митраљезима. Три су после замене мотора исте ноћи враћени у једнице, док је четврти због оштећења крила и хоризонталног репа остао на ремонту. Прво борбено дејство извршио је пилот Маријан Батариловић, пишу у својој књизи Ваздухопловне снаге бивших република СФРЈ 1992-2015 Данко Боројевић, Драги Ивић и Жељко Убовић.

Они наводе да су релејно чвориште Ћелавац погодиле две пробојне авио бобе БеТAБ -500, шест невођених ракета С-24Б и 64 невођене ракете С-5КП испаљени са мигова који су полетели са аеродрома Пула. По релејном чворишту Магавчевац дејствовала су два МиГ-21 који су полетели са Плеса. На чвориште је испаљено 128 невођених ракета С-5МО. Командно место 18. бригаде СВК у Бунићу гађала су два МиГ -21 који су полетели са Плеса.

Први дан Олује завршено је са 16 авио полетања МиГ-21 бис у циљу ватрене подршке КоВ и 13 авио полетања у циљу ловачке заштите. Првог дана ангажовани су хеликоптери Ми -8МТВ -1 који су извели шест полетања у којима су превезли 18 радника.

“ Другог дана операције ХВ је из употребе избацило центар везе Зрињска гора, неутралисало положаје СВК на коти Генералово брдо код Петриње, положаје СВК код Турња и уништено више оклопних и моторних возила западно од Книна. У нападу је ангажовано 11 авиона, док су ПВО  заштит ангажована три авиона у зони Иванић Град и Сињ. У овој операцији стрељачком ватром са земље оштећено је пет авиона МиГ- 21. По позиву учествују по први пут и борбени хеликоптери Мил Ми -24 и то два комада који су на оклопне и утврђене циљеве утрошили по две ракете 9М-114К. Aнгажовани су и транспортни хеликоптери Ми -8МТВ -1 из база Лучко и Дивуље који су обавили 76 летова превезли 73,5 тона терета и 415 људи. Aнгажовани су и авиони Aн -2 са аеродрома Плесо који су извиђали терен над Крајином са два полетања, пишу тројица горенаведених аутора у својој монографији.

У раним јутрањим часовима 5. августа дошло је до масовне појаве избеглица из РСК који су почели да улазе у РС код Новог Града.

„У исто време са аеродрома Удбина почело је извлачење технике и људства у правцу РС и аеродрома Маховљани. Све што је било исправно од борбене технике са аеродрома Удбина пребачено је и прелето на Маховљане. ВРС је на аеродрому Удбина оставила неколико неисправних авиона. Већина враћене технике придружено је 92. мешовитој авијацијској бригади Ви ПВО ВРС. Током бурних догађаја око судбине Крајине, орлови В и ПВО ВРС у више наврата дејствовали су по положајима ХВ, тежишно у Лици и банији и заштити и извлачењу СВК. У РС извучена су и убојна средства за које је В и ПВО ВРС показало интерсовање. Биле су то ТВ вођене ракете В-З AГМ -65Б Меверик и касетне бомбе БЛ-755, као и две батерије РС З-В 2К12 Куб-М.

Сведоци негирају да су авиони МиГ-21 РВ Хрватске дејствовали по аеродрому у циљу спречавања извлачења технике будући да је сва техника 5. августа у раним јутарњим часовима прелетала за маховљане и превезена моторним возилима у складишта у околини Бањалуке…

Трећег дана хрватска је поново ангажовала два МиГ -21 да патролирају у зони Иванић Града где због јаке сумаглице и ниског лета нису успели да пресретну два авиона Војске Републике Српске. Тог дана два авиона су уништила и мост код Мале Глине а за уништење искориштене су 4 авио бомбе БМ -250 и четири невођене ракете С-24Б.. Aнгажована су поново два хеликоптера Ми -24, авион Aн -2 као извиђач, а транспортни хеликоптери Ми 8МТВ -1 извршили пет летова и превезли 19 људи, истичу аутори у својој монографији.

Тог дана забележно је и да су два орла Ј-22 из састава В и ПВО ВРС дејствовала по петрохемијском постројењу у Кутини у дубини хрватске територије. Они су до објекта напада дошли на малој висини пред сумарак око 19.30 часова. Њих је покушао да пресретне хрватски МиГ-21 из зоне патролирања Иванић Град – Кутина. Пилот је визуелно успео да открије једног „орла“, али се авион извукао преласком на лет на малој висини и уласком у заклон сумаглице. Хрватски извори наводе да је дејствовано саћастим лансером невођених ракета калибра 57 мм. Хрватска наводи да су пилоти намерно промашили резервоар амонијака и ракетама оплели по ливади, јер су наводно били свесно какву еколошку катастрофу би изавало изливање амонијака. Хрватски извори наводе да је за посадом летелице био Ивица Јакопчић (последњи СФРЈ комадант ескадриле ловаца Миг -29) који је испалио ракету Р -60 ка орлу, али из неког разлога није захватила Ј -22 Орао, па се искључио из ваздушног дуела јер је наводно други орао по њему ударио са два топа ГШ-23. Орлови су отишли преко Саве, а са Плеса је долетео други МиГ -21 наоружан саћастим лансерима, али је прекасно стигао.

Ипак, већи проблем је било суздржавање снага Ратка Младића, али и целе Војске РСК, јер се знало да је постојала јасна директива из Београда да пружање отпора може да буде само до одређених граница.

Трећег дана Олује забележено је и прво дејство хрватских МиГ -21 по цивилима. 

“ Два авиона МиГ -21 РВ Хрватске око 10 часова, тридесетак километара дубоку у унутрашњости БиХ напали су колону цивила који су из страха напустили своје домове у јужној Лици и северној Далмацији. У нападу животе је изгубило 9 особа, од тога четворо деце, док их је 50 лакше или теже рањено. Колона се кретала Петровачком цестом између Босанског Петровца и Кључа, када је код места Капљух у селу Бравско надлетела два авиона која су долетела из правца запада, односно Хрватске.

Према изјавама сведока у колони су искључиво били цивили, а припадника било каквих војних јединица није било нигде у близини. Aвиони су колону прелетели врло ниско и релативно споро те су пилоти без икакве сумње морали видети да се ради о цивилним возилима женама и деци. Ипак су се, након првог прелета, окренули, на повратку, ракетирали колону и одлетели натраг у Хрватску. Наступање ХВ ка Двору на Уни отежала је 33. пешадијска бригада СВК која се сукобила са снагама 5, корпуса армије БиХ и хрватским снагама…. Након ноћне борбе хрватске снаге су одбачене на периферију града.

Последње борбено дејство 8. августа пријављено је уништење више тенкова на железничкој станици Босански Нови и то мигови који су полетели са аеродрома Сплит, пишу у својој књизи Боројевић, Ивић и Убовић Ваздухопловне снаге бивших република СФРЈ 1992 -2015..

Хрватска Војска операцију Олуја завршило је без губитака у техници и људству, али је оштећено 12 авиона од којих један теже и тај је на дуже време избачен из употребе. Остала оштечења су била лакша. Од 11. августа исправних и боребно употребљивих је било 18 авиона миг -21 који нису употребљени у завршним борбама у БиХ против ВРС.

Последње дејство по цивилима бил оје у селу Сводна , где су поред уништених цвилиних моторних возила испаљене ракете које су погодиле зграду у центру села, са леве стране магистралног пута Нови Град- Приједор-Бања лука, где није било војних мета. Овај догађај снимила је француска ТВ Aнтена 5.