Прочитај ми чланак

„ВЕЛЕСИЛЕ”, ЦРНА ГОРА, AЛБАНИЈА, НОРВЕШКА и УКРАЈИНА, продужиле санкције Русији

0

Четири партнерске земље Европске уније, иначе признате ”међународне велесиле” – Црна Гора, Aлбанија, Норвешка и Украјина, продужиле су економске санкције против Русије до 31. јануара 218. године, стоји у јучерашњем извештају шефа европске дипломатије Федерике Могерини.

”Земље кандидати – Црна Гора и Aлбанија, земља чланица европског простора слободне трговине – Норвешка, као и Украјина, придружиле су се одлуци Вијећу Европске уније. ЕУ прима на знање ове одлуке, те их поздравља”, наводи се у саопштењу.

Веће ЕУ је 28. јуна службено продужило циљане економске санкције против Русије за још шест месеци, до 31. јануара 2018. године.

Санкције Европске уније укључују три одвојена подручја. То су визна ограничења за руске грађане које вреди до септембра ове године, економске санкције против низа руских, одбрамбених и финансијских сектора у државном власништву, које су продужене до 31. јануара 2018. године, као и рестриктивне мере које се односа на Крим, које су продужене до 23. јуна 2018. године.

Санкцијама се раније придружио и Исланд, који није део Европске уније, али их је увео у домаће законодавство.

Што се тиче ових европских и светских велесила, руски су медији информацију попратили с два ретка у рубрици ”кратке вијести”, али уз напомену да Веће Европске уније греши када санкције веже за примену Споразума из Минска, јер оне онда могу трајати ”унедоглед”.

Доналд Туск је изјавио ”како је за неуспех Споразума из Минска крива Русија”.

Уопште не коментирајући санкције, Москва сматра да је такав приступ апсурдан, јер Русија није страна у унутрашњем украјинском сукобу. Кремљ је нагласио да санкције нису у стању решити било који проблем ЕУ у односима с Русијом.

Као одговор на проширење санкција Европске уније, Москва је продужила ембарго на увоз хране до краја 2018. године, што значи да ће се стотине хиљада тона воћа и поврћа багерима затрпавати у пољске јарке, а мањи ће се део поделити народним кухињама и на градским трговима.